Pain au chocolat с квас

Тази рецепта е вдъхновена от инстаграм кулинарни вълшебници и е лесен начин за направата на вкусни кроасани с шоколад у дома. Адаптирана е за работа с квас, за да са по-полезни под влиянието на бавната ферментация.

Ето какви продукти ще ви бъдат необходими за направата на 4 бр. двуцветни кроасана:

За какаовото тесто:

  • 2 с.л. какао
  • 1 1/2 с.л. вода

Масло за мазане между пластовете:

  • 110 гр. масло (на стайна температура; меко);
  • 80 гр. шоколадов кувертюр (или повече);


Смесете течните съставки в купата на миксера. Накрая добавте кваса, брашното и захарта.
Пуснете миксера да размеси съставките до хомогенност и оставете да почива 30-40 мин. Добавете солта и отново измесете добре, докато тестото се качи на куката. Добавете маслото на два пъти до пълно усвояване. Извадете тестото, претеглете го на кухненската везна (препоръчително) и отделете 1/4 от него. Отделена част, смесете с какаовата каша, която сте направили от водата и какаото и поставете в отделна купа.

През около 1 час направете две вътрешни сгъвания, последвани от 2 ч почивка. Обърнете върху набрашнен плот тестото, премерете го- разделете и оформете 9 топки, всяка от тях разточете с размери между 12-14 см в диаметър. Направете същото и с какаовото тесто като го разделите на три.
Когато сте готови започвате да редите една върху друга разточените кори, като всяка от тях намазвате с не много дебел слой меко масло.

Започнете с какаова кора и после всяка четвърта да е такава. И да не следвате тази поредност, не е фатално.

След като сте готови, завийте във фолио и приберете в хладилника за цяла нощ. Сутринта го извадете и оставете да се отпусне за 20-40 мин.
Разточете до размер 45х25, изрежете отстрани, отгоре и отдолу до размери 40х20 см. Нарежете 4 ленти с ширина 10 см и дължина 20 см.
Обърнете какаовата страна и с ножче за бръснене “надраскайте” диагонални линии (колкото да срежете само какаовия слой),обърнете пак, за да остане лицева тази част, сложете блокче шоколад и навийте. Ако искате с повече шоколад, след като завиете първото блокче, сложете второ и навийте. Следвайте тази техника и за всички останали. Наредете навитите кроасани в тава, покрийте с хартия за печене, опаковайте с фолио и оставете да втасат за 3-4-5 ч, в зависимост от околната температура.

 Не слагайте във фурната, за да не изтече маслото между пластовете и те да се слеят съвсем.
Когато са втасали( лесно се забелязва по удвояването на обема), загрейте фурната на 220С и печете за 20-25 мин. до видим загар. Извадете и изчакайте 5 мин. да поемат отново голяма част от маслото, което е изтекло по време на печенето и преместете върху решетка за охлаждане.

Консумирайте с удоволствие и мярка, както се казва в едни реклами! 🙂

* Оригиналната рецепта е за 6 бр от удвоено количество продукти, която аз разделих наполовин и разточих до 4 бр вместо 3 бр
* Ако правите двойно количество разточете кори до 18 см в диаметър