Шио пан (塩パン)

Шио пан (塩パン)

Обичате ли комбинации от сладко и солено? Тази рецепта е идеалният пример за хармоничното съчетание на тези вкусове. Родината й е Япония и този факт, обяснява нейното име – Шио пан (塩パン)

Ще срещнете Шио пан  в различни форми – кръгли, правоъгълни, кифлички и др. Може да се консумира самостоятелно или да се сервира с разнообразни ястия и супи.

Ние ги оформихме като кифлички. Обичаме да придаваме на печивата форма, която да е  лесно-преносима извън дома, както за нас, така и за учениците у дома.

Може би звучи и изглежда сложна и отнемаща време рецепта, но ще се изненадате колко лесно се замесват и оформят, и колко бързо свършват.

Поднасяме я, като вкусен поздрав за всички, които обичат домашната храна извън дома и търсят съчетанието на хрупкава коричка и мека маслена сърцевина. Тази текстура получихме, като комбинирахме двата вида от нашето бяло брашно (10,45 и 14,42% протеин). Не пропускайте тази подробност за перфектен резултат.

Единственото, което изисква търпение е да замесите тестото вечерта, да престои за първото втасване в хладилника и да ги изпечете на следващия ден.

 Свободно импровизирайте с различните вариации, добавяйки сусам, карамелизирана захар, подправки и всичко, което обичате. Така може да намерите своя любим вкус и да се насладите на собствен прочит на Шио пан” (塩パン)

За 6 бр. ще са ви нужни:

* малко прясно мляко за намазване
* ситна морска сол за поръсване

Активирайте маята в малко от количеството вода и захарта, докато шупне.. След това добавете останалите съставки и размесете тестото много добре.

Покрийте купата и оставете за 1 час или докато забележите, че тестото започва да се удвоява. След това го приберете в хладилника за през нощта. На следващия ден извадете тестото (трябва да се е удвоило) и го изсипете върху леко набрашнен плот. Разточете го в кръг с диаметър около 40 см. Разрежете тестото на 6 части и поставете по 1 пръчка масло в центъра на широката част. Издърпайте краищата настрани, навийте, подобно на кроасан като опъвате леко, за да е максимално стегнато, леко плъзнете крайчетата като при оформяне на фитил (вижте снимките от оформянето), за да запечатате и да не изтече маслото.

Така оформените кифлички, поставете в тава, върху пекарска хартия. Повторете с останалата част от тестото.

Покрийте тавата с фолио и оставете за втора ферментация за около 1-1.30 часа или докато удвои размера си.

Загрейте фурната на 230 градуса. Поставете няколко купички с вода на дъното на фурната, която да заври и да създадете пара по време на печенето.

Когато фурната е готова, намажете кифличките с прясно мляко (или вода), поръсете ги с морска сол и печете за 15-16 минути, или докато придобият тъмно златиста коричка.

Извадете ги от тавата след 5-тата минута, за да попие изтеклото масло, и след това сервирайте.

 Съвет към пекаря: Побързайте да опитате творението си. Свършват за секунди 🙂

Добър апетит!