Хляб тиква

Хляб тиква с пюре от печена тиква

Този хляб е истински хит в социалните мрежи. Признаваме си, вдъхновихте ни и много искахме да го включим в рецептите от кулинарния ни блог.

 Вече няколко години събираме смелост, тестваме рецепти и най-накрая придобихме увереност, че попаднахме на точното съотношение, за да получим уникален вкус, аромат и текстура.

Представяме ви нашия прочит за Хляб тиква.

Приготвихме го с два вида от нашите брашна – Бяло пшенично брашно с 14.42% протеини за по-голяма сила на тестото и Пълнозърнесто брашно от спелта за повече аромат, мекота и неповторим ядков вкус.

За направата на две или три малки хлебчета ще са ви нужни:

* памучен конец
* зехтин или олио за омазняване на конците

В купата на миксера изсипете всички съставки без солта и маслото. Включете миксера, за да ги смесите, и оставете да почива 40-60 минути.

След това добавете солта и продължете да месите, докато тестото се отлепи от стените на купата. Добавете маслото на части, докато се абсорбира напълно. Покрийте купата и оставете за 30 мин и през такъв интервал направете 3 въгрешни сгъвания, след което оставете тестото да завърши насипната ферментация поне до удвояване от първоначалния обем.

Докато тестото втасва, пригответе конците – нарежете 4 броя с дължина 45-60 см за всеки хляб, сложете ги в купичка и полейте с избраната мазнина.

Когато тестото втаса, изсипете го върху набрашнен плот и разделете на две или три части и оформете всяка от тях на топка. Поставете всяка топка върху подредените конци (вижте снимките от оформянето), завържете ги, като не стягате, за да има място тестото да втаса отново.

Изрежете излишните части от конците и поставете в банетон или купа, покрита с памучна набрашнена кърпа.  Покрийте банетоните/купите и оставете да втаса финално (за ориентир, погледнете снимките). Финалната ферментация може да се направи както в хладилника,
така и на стайна температура. Същото се отнася и за насипната ферментация.

Когато са готови, включете фурната на максимална температура със съда за печене да загрее и изпечете за 15 минути под капак и открити за още 5-10 минути или до желания загар. След изпичане отстранете веднага конеца и охладете върху решетка.

За декорация може да използвате пръчка канела като дръжка на тиквата. 🙂

Този хляб носи цвета, вкуса и енергията на есента. Насладете му се!