Хляб с царевично брашно

Царевица - едросмляно брашно, 1 кг.

Царевичният хляб с квас

Тази рецепта се „роди“ на полето. Една неделна разходка се превърна във вдъхновение.

Ще опишем преживяното така:

Залезът обагря полята с топли нюанси от златно жълто. В този момент, природата се превръща в източник на вдъхновение за едно магично кулинарно изживяване 〰️ Царевичният хляб с квас〰️

Всяко късче от този хляб е като капчица наслада, която се топи в устата. Плътната текстура на хляба подчертава вкуса на царевицата, създавайки хармония от вкусове и текстура.

Ароматът, който се носи в кухнята, е като магнит за сетивата. За пълен разкош липсва само малко масло, градински домат и… нищо повече.

Нашият безглутенов герой събрал в себе си лъчите и енергията на слънцето ще бъде главен герой в тази здравословна рецепта.

Насладете се на природните вкусове, които събуждат сетивата и разкриват невероятни аромати.

А, ето и рецептата на Петя Неделчева за прекрасен хляб с царевично брашно!

Хляб с царевично брашно:

 • 280 гр. бяло брашно Бутик (14.1% протеини)
 • 70 гр. едро смляно царевично брашно
 • 260 гр вода
 • 70 гр квас
 • 7 гр сол


В купата на миксера сипете 240 гр. от водата, брашното и кваса, включете на първа скорост, докато се смесят добре, изключете миксера и оставете за 1 ч, за да се навлажни хубаво брашното. След почивката добавете солта и останалите 20 гр. вода и измесете хубаво, докато тестото се отлепи от стените. При различните миксери времето е различно, затова няма да уточнявам време.

Извадете тестото в по-малка купа, покрийте я, и оставете за 30 мин,
след което направете вътрешно сгъване – coil fold ( https://www.youtube.com/watch?v=jrDy90gD710 ), последвани от още 2 пъти през 30 мин,
след което оставете тестото до удвояване на първоначалния му обем. Когато е готово, набрашнете леко плота, изсипете внимателно тестото, като с помощта на шпатула го отлепяте от стените на купата, сгънете десния край към средата, после и левия.
Навийте на руло от горе надолу https://www.youtube.com/watch?v=fFXp-StcueY ) и поставете в банетона с “шева” нагоре, тъй като ще го обърнете преди печене и той трябва да остане отдолу. След оформяне сложете банетона в найлонов плик и приберете в хладилника на рафта с температура около 3С за 10-11 ч.

Сутринта загрейте фурната на максимални градуси заедно със съда за печене(чугунена или стъклена тенджера с капак) поне за 30 мин или докато датчикът изключи, извадете съда и тестото, обърнете тестото върху хартия за печене,
направете разреза ( https://www.youtube.com/watch?v=ePFAu7nVf70 ) ,поставете внимателно тестото в съда, захлупете съда и сложете да се пече. След 20 мин. на макс. температура, махнете капака, намалете градусите на 210С и печете още 10-15 мин или до желания загар. Извадете от съда и оставете поне за 1 ч да се охлади върху решетка.

Получава се много мек и вкусен хляб от тази комбинация брашна!

! За часови ориентир – в този случай замесих в 15.30 и прибрах тестото в 22.00 ч за ретардация.

 • Ако нямате банетон за втасване на тесто, може да използвате овален плетен панер, покрит с памучна, набрашнена кърпа* Ако искате кръгъл хляб (boule), оформете внимателно на топка, като гледате да не дегазирате, и преди печене разрежете   повърхността на кръст, за да се отвори равномерно.
 • Ако температурата в хладилника е по-висока, следва и финалната ферментация да е по-кратка.
 • Ползвайте филтрирана или изворна вода.
 • През различните сезони ферментациите протичат различно и трябва да наблюдавате тестото, за да нагласите месенето с графика си.
 • С добавка на пълнозърнести брашна към белите, ферментацията протича по-бурно.
 • При правилна ферментация и добро измесване, тестото почти не лепне и ще го усещате като “живо”, но ще е лесно управляемо.