Хляб с квас, сирене Чедър и зелена чушка

Хляб с квас, сирене Чедър и зелена чушка

Още от самото заглавие става ясно, че резултатът ще е ароматен, вкусен и питателен хляб.

Обичаме тези комбинации и сигурно ви прави впечатление, че често обогатяваме хляба с различни сирена, подправки и други добавки.

Истината е, че нашето ежедневие е също толкова динамично, колкото и на голяма част  от вас. Обядът ни често е на крак и гледаме да подсигурим храна, която от една страна да е балансирана, а от друга да ни доставя нужната енергия. Разбира се, вкусът е задължителен.

Тази рецепта олицетворява идеята за вкусен хляб, върху който не е нужно да добавяте повече вкусове.

А резултатът…сигурни сме, че ще ви очарова и ще се превърне в любима ви комбинация.

Да започваме!

Имате нужда от:

  • 350 гр. Бяло пшенично брашно 14.42% протеини
  • 260 гр. вода
  • 70 гр. квас
  • 7 гр. сол

  • 100-150 гр. сирене Чедър
  • 1-2 бр. зелени чушки

Смесете брашното, кваса и водата и оставете за 40-60 мин. Добавете солта и отново смесете добре. Оставете тестото да почине 30 мин. През това време нарежете на ситно сиренето и чушките и ги заделете. След почивката направете едно вътрешно сгъване и отново оставете за 30 мин настрана тестото. Преди да започнете с оформянето, намокрете плота с вода с помощта на пулверизатор
или просто с длан разнесете малко количество вода, изсипете тестото и го разтеглете като кора за баница, поръсете сирене и чушки. Сгънете горната част към средата, поръсете сгънатата част със сирене и чушки, след това долната, отново поръсете със сирене и чушки, след това сгънете към центъра и другите страници. Това е т.нар. ламиниране.

Поставете тестото в чиста купа, покрийте го и оставете за 60 мин. Следва да направите 2 сгъвания през интервал от 40-60 мин според степента на отпускане на тестото. Следва пауза до удвояване от първоначалния обем.  Когато тестото удвои, направете предоформяне, 20-30 мин по-късно оформете
окончателно.

Поставете в банетона, покрийте го и сложете в хладилника за 8-10 ч или според температурата във вашия хладилник.


Сутринта загрейте фурната на максимална температура заедно със съда за печене. Когато фурната се изключи, обърнете тестото върху къс хартия за печене, направете разреза, сложете в съда за печене, захлупете го и го поставете във фурната. На 20-тата минута отхлупете съда, намалете температурата с 30С и печете още 10-15 мин или до желания загар.

Да ви е сладко!