Хляб от пълнозърнеста спелта

Хляб от пълнозърнеста спелта

Толкова сме щастливи, че успяхме да присъедини този невероятен земен дар, към асортимента си брашна.

Спелтата е едно от типовете зърно, което се отличава с особено обаяние. Макар да се смята за близка до лимеца култура, тя е, ако можем така да се изразим, подобрената му версия. Какво означава това – като полезни свойства, здравословен ефект, тя има характеристиките на лимеца, но като еластичност и удобство на работа, е сравнително близка с бялото брашно.

Винаги, преди да пуснем даден продукт, правим тестове в собствените си домакинства, за да можем да дадем съотношение, характеристика и препоръки за работа с брашното. Важно е да знаете, че спелтата поема много вода по време на месене, тестото е много разтегливо, глутенът не се накъсва, но в периода на втасване тестото се отпуска и трудно може да бъде „управлявано“. Затова е добре, когато използвате спелта, да предвидите 10-20% по-малко вода от обичайното. Това ще улесни работата ви и крайния резултат.

Днешната рецепта, сигурни сме ще ви стане любима. На първо място е изключително лесна, а на второ (без да скромничим) вкусът от този хляб ще гали сетивата ви и ще искате още и още.

Намазана филийка от този хляб с масло и мед ме пренесе в кухнята на баба, където често ме очакваше точно тази вкусна закуска.

Да започваме!

Необходими продукти:

Смесете добре брашното, водата и кваса, покрийте купата и оставете за 1 ч. Добавете солта с лъжичка вода и омесете добре.Покрийте купата за 30 мин. Направете 3 вътрешни сгъвания през същия интервал, покрийте купата и оставете, докато тестото почти удвои първоначалния си размер. Когато удвои, направете предоформяне и след 15 мин.  оформете.Сложете оформеното тесто в банетона и оставете в хладилника за 10 ч. при 5-6С. Сутринта загрейте фурната със съда за печене, извадете тестото, обърнете го внимателно върху хартия за печене. Направете разрез и го сложете в съда, затворете с капака и печете 20 мин на максимални градуси. Отхлупете и допечете още 15 мин като намалите с 30-40С. Охладете хляба върху решетка поне за 2 ч.

Насладете му се и го споделете!