Хляб с брашно от типова спелта и квас

Хляб с брашно от типова спелта и квас

Типовото брашно от спелта. e изключително рядък за пазара продукт. То е много лесно за работа, а тестото се отличава с изключителна пластичност и еластичност. Този факт се дължи на по-високото пепелно съдържание на брашното.

Любителите на тъмните брашна ще се влюбят в неговия аромат и  сладникав привкус. Хлябът се отличава с изключително мека текстура както на кората, така и на средата.

При нас си беше, любов от първа хапка.

Ще го обикнете и вие!

Ето и рецептата за него:

Смесете добре брашното, водата и кваса. Оставете за 1 ч. настрана, след което добавете солта и леко я намокрете, за да се разпредели по-добре в тестото. Ползвайте метода за месене, който ви е най-удобен. След като солта се поеме от тестото го оставете за 30 мин. и направете през същия интервал 3 разпъвания/сгъвания. След последното оставете тестото да удвои.
Когато е готово направете предоформяне, след 20 мин. го оформете. Поставете тестото в банетона/купа, покрита с памучна кърпа и поръсена с брашно. Приберете го в хладилника на 4-6 С за 10-12 ч. Времето за ферментация, както вече знаете, зависи
от много фактори и часовете, написани в рецептата, са просто ориентировъчни.
Сутринта включете фурната на максимална температура заедно със съда за печене и изпечете хляба за 20 мин под капак, след
това отхлупете и допечете за още 10-15 мин или до желания загар.

Гарантираме ви, ще ви бъде вкусно!