Хляб “Снежен човек” с квас

Хляб “Снежен човек” с квас

Първоначалната идея на тази рецепта беше да ви представим супер полезен хляб с квас и пълнозърнесто брашно в стандартна форма и украса.

Намесата на един малчуган в кухнята превърна този обикновен момент от ежедневието в мил и забавен спомен, а хлябът – в най-сладкия снежен човек, виждали очите ми.

Да, кухнята може да е малко по-разбъркана, но споделеният смях и изживяването, което децата получават са безценни. Не пропускайте тези моменти – винаги, когато имате възможност, включвайте децата в кулинарните си приключения. Няма да повярвате какви резултати ще получите. И най-ценното – споменът от този миг, който винаги ще грее в сърцата ни.

Мислите ли, че активният въглен е само за филтриране на вода или за лечение на токсини в тялото? Не! Тук той е герой, с помощта, на който нашият снежен човек си има очи и копчета. С помощта на сладкарска боя усмихнахме нашата рецепта, а един дебел конец украси нашия снежен човек с шал.

Смело заявяваме, че от днес имаме любима рецепта и не само заради вкусния резултат, а заради спомена, който остава в нас, това прекрасно изживяване.

Така че, ако търсите нещо, което да заредите зимните дни с усмивки и радост, опитайте се да направите този забавен, вкусен и вълшебен Снежен човек.

Необходими продукти:

  • 240 гр. Бяло пшенично брашно с 14.45% протеини
  • 60 гр. Пълнозърнесто пшенично брашно
  • 215 гр. вода
  • 60 гр. квас
  • 6 гр. сол
  • памучен дебел конец около 40 см
  • оранжева сладкарска боя
  • 1/4 таблетка активен въглен
  • четка за рисуване

Смесете брашното, водата и кваса, разбъркайте добре, докато брашното се навлажни хубаво и го оставете настрана за 40-60 минути.
Добавете солта с 1 ч.л вода и омесете за кратко до поемане на солта. Оставете настрана за 30 минути и направете 3 вътрешни сгъвания през същия интервал. Покрийте купата и изчакайте тестото да удвои първоначалния си обем.

Когато втаса, е време да го предоформите: обърнете внимателно тестото върху леко набрашнен плот, прегънете краищата към средата, обърнете го и оформете топка. С приплъзване по плота я стегнете, покрийте тестото за 30 минути и оформете финално. Обърнете внимателно тестото, подхванете десния край и го сгънете към средата, след което подхванете левия край и него също сгънете към средата. Навийте на руло отдолу нагоре, като се стараете “шевът” да остане отдолу. Прищипете краищата и с помощта на шпатула прехвърлете тестото в лявата си ръка, така че “шевът” да е отгоре. Поставете в овален банетон с диаметър 21 см, покрийте го с найлоново боне или го поставете в найлонов плик и го приберете в хладилника за 10-12 часа при 4-6С.

Сутринта загрейте фурната на максимални градуси заедно със съда за печене. Докато фурната загрява, намачкайте 1/4 таблетка до прахообразно състояние и добавете няколко капки вода. По същия начин, смесете и мъничко от сладкарската оранжева боя. Разбъркайте хубаво.

Намачкайте хартията за печене, за да не прави ръбчета по хляба, докато се пече. Сложете конеца върху нея и обърнете тестото. Направете разрез като обиколите формата на тестото. С четка нарисувайте очите, носа и копчетата на снежния човек и прехвърлете в съда (вижте снимките).

Печете 20 минути с капак, намалете температурата на фурната с 30С и допечете до желания загар. След изпичане охладете върху решетка.

Насладете му се!

*Ако не месите често, подсилете кваса с 2-3 захранвания от предишния ден.
*Насипната ферментация отнема между 5-7 часа в зависимост от околната температура – преценете, кога да замесите.