Хляб от бяла спелта с квас

Хляб от бяла спелта с квас

Спелтата е едно от най-любимите брашна на всички, които се занимават с печива. Със своите вкусови качества тя винаги се откроява в кухнята и винаги впечатлява с крайния резултат. И докато пълнозърнестата спелта е добре позната, сякаш по-малко хора познават бялата спелта, тъй като тя е продукт, който малко мелници предлагат.

Превъзходният вкус на спелтата, обаче, изисква малко повече внимание в процеса на подготовката. Замесвайки тестото с брашно от спелта, се наслаждавате на копринената му текстура и изключителна разтегливост. Последната е специфичния момент при работа с бяла спелта. Не се поддавайте на изкушението да добавите още вода. Спелтата се разтегля и разлива доста след измесване. Използвайте максимум 70% вода. Тестото е копринено на допир и много разтегливо, заради което трябва да се борави внимателно и да не се правят много разпъвания.

  А ако искате един лесен и сигурен процес, просто замесете хляба с 50% спелта и 50% пшеница. Гарантираме, че ще получите прекрасен, пухкав отвътре и хрупкав отвън хляб с богат вкус. Можете да комбинирате нашата пълнозърнеста и бяла спелта в съотношение 50:50 и да имате 100% хляб от спелта, с който да впечатлите всекиго. Бялата спелта е едно съкровище, което ще бъде високо оценено във всяка кухня. Производството й не е лесно и също изисква повече внимание и усилия, но качеството и креативността носят удовлетворение и наслада, които оправдават целия труд.

След множество тестове, представяме прекрасна рецепта, която, сигурни сме ще ви стане любима.

Необходими продукти:

  • 350 гр. Бяло брашно от спелта
  • 210 гр. вода
  • 70 гр. квас
  • 7 гр. хим. сол

Сипете в купа брашното, направете кладенче и добавете водата и кваса, разбъркайте добре, докато се намокри равномерно брашното. Покрийте купата и оставете за 30 мин. След почивката, добавете солта с лъжичка вода и леко омесете по начина показан във видео урока за Тостерен хляб. Отново оставете да почине за 30 мин. Намокрете леко плота с вода или напръскайте в пулвелизатор, изсипете тестото и разтеглете на правоъгълник, доколкото позволява самото тесто, сгънете единия край към средата, после и другия, обърнете тестото на 90 градуса и повторете също, сгънатото тесто. Поставете в купата, като подвиете двата края, както при
вътрешното сгъване. Покрийте купата и повторете това още 2 пъти през 20 мин. По-малките интервали са, за да не дадат възможност на тестото да се отпусне много поради факта, че спелтата е разтеглива, но не еластична. Т.е когато разпънем тестото, то остава точно толкова, колкото сме го опънали, не се връща обратно, както е при бялото пшенично брашно.След третото разпъване, оставете тестото до троен от първоначалния си обем. Направете предоформянеете и след 15 мин оформете. Поставете в
банетона за втасване и приберете в хладилника за 12 ч на 3С. Ако температурата в хладилника е по-висока, намалете часовете за престой.

Сутринта загрейте фурната на макс. температура заедно със съда за печене. Извадете тестото, обърнете го внимателно върху хартия за печене, направете разреза и го поставете в съда. Захлупете го и печете 20 мин на максимални градуси. Отхлупете съда и допечете за още 10-тина или до желания загар. Преди рязане охладете поне за 1 ч.

Резултатът наистина е много мек хляб с хрупкава коричка и невероятен вкус!