Хляб-звезда с мая

Този хляб-пица, предизвика истински фурор сред нашите последователи. Такава е и реакцията, когато го сервираме на близки и приятели.

Когато и да го сервирате, той винаги ще е звездата на трапезата, а вкусът… благодарение на него приготвям „звездния хляб“ вече четвърти път в рамките на месец. Адаптирахме рецептата за любителите на печивата с мая.
Ето какви продукти ще ви трябват за изпълнението:

За тестото:

За плънката:

  • 250 гр. гъст доматен сос (с подправки по желание)
  • 1-2 бр. свежа моцарела (може и твърда)
  • 50-60 гр. настърган пармезан

За намазване и поръсване:

  • зехтин
  • пармезан

Сложете в купата на миксера всички съставки без зехтина и като се измеси добре тестото, добавете зехтина на части до пълното му усвояване и отлепяне на тестото от стените на купата. Прехвърлете го в намаслена купа, покрийте и оставете да утрои.
Ако ползвате свежа моцарела сега е моментът да я настържете и оставите хубаво да се отцеди, за да не навлажни прекалено много блатовете, а и, за да не разводни доматения сос.

Когато тестото втаса, изсипете върху добре набрашнен плот, разделете на три равни къса по около 280 гр. (за повече прецизност ползвайте
кухненска везна), оформете топки и оставете да се отпуснат за 10-15 мин.
Всяка топка разточете до 24-25 см и сглобете като първите два блата намажете с половината от доматения сос и поръсете с половината от моцарелата и пармезана, с третата само покривате останали две.

Сега пристъпете към основното –

сложете в центъра една купичка с диаметър около 10 см, нарежете първо на четири части и после всяка четвъртина на
четири ленти (общо 16, вижте снимки на оформянето), хванете две ленти, по една в ръка, навийте еднократно навън и прещипете краищата добре.

Направете така с всяка двойка. Когато оформите, оставете за 30 мин или докато забележите, че повърхността се изпъва. Загрейте фурната на 220С, намажете отгоре с малко зехтин, поръсете в средата с пармезан и печете за 30-40 мин до желания загар.
Да ви е сладко!