Хляб Бриош с квас


Неотдавна ви споделихме рецептата на Ели за Бриош  със суха мая. Днес е ред за рецепта на този емблематичен френски хляб, но за ценителите на печивата с квас.

Рецептата и прекрасните кадри са на Петя Неделчева, а брашното е с 14.42% протеин от „Бабината питка“.

Ще се радваме да опитате и да ни споделите и вашите резултати!

А ето я и нея!

От автора:

“В рецептата не е използвана никаква захар, както е в оригинал (подобен е на нашия козунак). Трябваха ми няколко опита, за да наместя продуктите в точното съотношение, което да доведе да този пухкав обогатен хляб. Ето и необходимите продукти за форма 20 см”:

  • 330 гр. брашно Бутик
  • 120 гр. квас
  • 110 гр. яйца (2 бр. големи)
  • 70 гр. масло (нарязано на кубчета)
  • 20 гр. жълтък (1 бр.)
  • 90 гр. прясно мляко
  • 6-7 гр. сол

Сложете всички продукти без маслото в купата на миксера и включете на бавна скорост, докато всичко се смеси. Оставете да почине 30-60 мин.

След почивката измесете добре тестото и добавете маслото на 2-3 пъти, като добавянето става при добре поета предишна порция.

Като се измеси добре и тестото се качи на куката, извадете го в намаслена предварително купа, направете две разпъвания през 1 ч. и го оставете да втаса до утрояване на първоначалния обем. Това може да се случи и през нощта в хладилника, ако сте замесили следобед или привечер, но винаги се уверявайте, че процесът на ферментация е започнал преди да го оставите на студено, защото тежките теста понякога “заспиват” при ниски температури. Дори и да се случи да не е мръднало, няма проблем, просто го оставете на топло и процесът пак ще започне.

Изсипете втасалото тестото върху леко набрашнена повърхност, разделете на 6 къса (най-добре ползвайте кухн.везна), оформете 6 стегнати топки, наредете в покрита с хартия форма, покрийте с найлоново фолио и оставете за финална ферментация (с това количество ще напълни формата с размери 20 см).

При 25С втасването отне около 3 ч при мен.

Когато тестото е готово, загрейте фурната на 200-210С, намажете с разбит с малко прясно мляко жълтък и печете за около 40 мин. или до желания загар.

След 15-тата мин може да покриете хляба с фолио, за да не загори.

Резултатът е топящ се, мек като памук хляб, който върви с всякаква храна на трапезата!