Френски кроасани с пулиш


Това е двудневна рецепта, което не бива да ви стряска, защото вашата намеса ще е краткотрайна, на етапи. По-тежката част е чакането. 😀 Ламинирането също не бива да ви плаши, както и да се получи, крайният резултат все ще е вкусен!
Всъщност, като във всяка друга сфера, практиката учи и само с нея се върви напред и уменията се подобряват.
Така че, давайте смело!

За начало ще изясним понятието „ПУЛИШ“: представлява метод на втасване, използван от полските хлебари, при която се смесват брашно, вода и мая. Чрез нея се постига изключителна мекота на тестото.

За пулиша (предварително тесто) ще ви трябва:

За основното тесто:

За ламинирането(линк към статията с понятия):

  • 250 гр. хубаво масло
  • 1 бр. яйце за намазване

Първо пригответе пулиша – смесете брашното и маята и хладката вода, разбъркайте добре и оставете настрана за 20-40 мин. или докато сместа утрои. Когато втаса, изсипете го в купата на миксера, добавете брашната, млякото и солта и
включете да меси до хубава стегната топка. Добавете захарта на 2-3 пъти, след това и маслото. Трябва да се получи средно меко, еластично тесто. Важно е да е добре измесено, за да не се разкъса при ламинирането.
Като се измеси го разточете леко на квадрат 20х20 см, увийте във фолио за съхранение и приберете в хладилника за 1 ч.

През това време оформете и маслото за ламиниране на плочка 16х16 см, като за целта вземете лист хартия за печене, прегънете го на плик в нужния размер, сложете маслото в центъра, затворете плика, обърнете го и с точилка разточете, докато заеме равномерно размерите. Приберете и него в хладилника, трябва добре да се охлади, но същевременно като го огънете, да не се чупи. Тогава е готово за влагане.

Преминаваме към най-трудната и страшна за начинаещите част – ламинирането. Там няма нищо страшно, само си “бръмчите” с точилката напред-назад.:D Хубаво е да ползвате най-студения плот вкъщи, за да не се размеква маслото и да се поеме от тестото.

Извадете тестото (може малко да е втасало) върху леко набрашнен плот, разточете го до квадрат 30х30 см, завъртете го под 45 градуса, сложете в средата плочката масло (нали проверихте да не е твърда на камък?), загърнете го с краищата на тестото и внимателно, без много натиск, започнете да разточвате от центъра нагоре и обратното – от центъра надолу, като внимавате ширината да не надвиши 20 см. Разточвате до 20х60 см. Подравнете горния и долния край като изрежете излишното тесто, сгънете горния край към долния на 1/3, прегънете и долния, завийте тестото във фолио и приберете за 30 мин.
След 30 мин извадете тестото, шевът да ви се пада вдясно или ляво, и разточете отново до 20х60 см, увийте го отново във фолиото и го приберете да хладилника, на най-студения рафт до сутринта.

Сутринта извадете тестото, разточете до 3-4 мм дебелина, или 90-100 х 22 см, изрежете излишното тесто до правоъгълна форма,с помощта на линийка измерете 12 см и отбележете с нож, нарежете триъгълниците. Вземете първия къс, леко опънете и навийте стегнато.
Сложете готовите кроасани върху хартия за печене в тава, покрийте плътно с фолио за съхранение и оставете да втасат за 2-3 ч.
Втасването лесно се познава – удвояват размер и слоевете тесто/масло започват ясно да се виждат.

Когато втасат, разбийте добре яйцето, намажете внимателно без слоевете, загрейте фурната на 190С. Когато загрее фурната, намажете отново с яйце и печете на тази температура 10 мин и още толкова на 170С.


Извадете и охладете върху решетка преди консумация.

Да ви е сладко!

Важно!

* Ако работите при висока околна температура, охлаждайте тестото по време на работа.