Фокача с чери домати, конфи чесън и салвия

Фокача с чери домати, конфи чесън и салвия

, , ,

Фокачата е популярен италиански хляб. Плоската му форма позволява да го декорираме, като истинско произведение на изкуството. Адаптирахме рецептата за работа с квас, за да по-полезна под влиянието на бавната ферментация. Запишете си рецептата и я използвайте винаги, когато посрещате гости или просто ви се хапва нещо много вкусно. Приготвя се лесно и почти няма шанс за провал, стига да сте измесили добре тестото и да втаса правилно.
За направата й сме използвали нашето бяло брашно с по-ниско съдържание на протеин, защото не ни е нужно хлябът да държи форма. 🙂

Ето какво ще ви е нужно за 4-6 порции:

  • 330 гр. Бяло пшенично брашно 10.45%
  • 225 гр. вода
  • 65 гр. квас
  • 10 гр. зехтин
  • 6 гр. сол
  • 100 гр чери домати
  • 8-10 скилидки конфи чесън (чесън, сварен в зехтин на слаб огън за 30-тина мин) по желание
  • 5-6 пресни листа салвия или друга свежа подправка по избор

*ползваната тава е с размери 20х35 см

Сипете брашното и водата в купата на миксера и го пуснете, колкото да смеси добре съставките, след което го изключете и оставете за 30-60 мин. Добавете кваса и месете на слаба скорост, отново да смеси добре. Направете 30 мин почивка преди да добавите солта. Измесете много добре тестото, може да отнеме малко повече време. Ако се наложи, направете 5 мин. пауза и продължете, докато тестото се отлепи от стените на купата. Когато тестото се измеси добре, започнете добавянето на зехтина на 3-4 части. Ако го добавите наведнъж рискувате да разводните тестото, а това не бива да се случи.
Когато е поело зехтина, прехвърлете тестото в намаслена купа и направете две вътрешни сгъвания през 1 ч и го оставетепочти да удвои размера си, след което го приберете до следващия ден в хладилник. Така може да издържи до 24 ч от замесването.

Преди да оформите в тавата, е нужно да темперирате добре тестото. Ако му е нужна още ферментация, може да я извършите на стайна температура. Намажете тавата със зехтин, внимателно прехвърлете тестото в нея и го разпънете върху дъното.
Покрийте тавата с фолио за свежо съхранение и оставете да удвои размера. Когато забележите, че удвояването наближава, включете фурната да загрява на 230С.
Когато тестото е удвоило размера си, полейте го със струйка зехтин и с натиснете с пръсти тестото през 2-3 см по цялата повърхност (ще се образуват големи мехури по повърхността, не ги пукайте :D)

В дупките сложете доматите и чесъна, а салвията наредете както ви хареса на вид.

Сложете да се пече на зададената температура за 15 мин и още 10 мин на 200С или до желания загар.

Да ви е сладко!