Флаунарде с кайсии/Apricot Flaugnarde

Ако трудно изговаряте наименованието на рецептата, ако съдържанието ви изглежда като нещо, което ще се превърне в изтънчено ястие, галещо сетивата, то определено говорим за френска кухня. Преминала през множество трансформации, днес френската кухня залага на традиционни ястие преплетени със съвременни техники, чиято основна цел е- изтънченият вкус.

А сега повтаряйте след мен:

𝑨𝒑𝒓𝒊𝒄𝒐𝒕 𝑭𝒍𝒂𝒖𝒈𝒏𝒂𝒓𝒅𝒆

Представлява изтънчен френски сладкиш, подобен на клафути, но докато за направата на клафути се изисква да е с череши, то при флаурнарде могат да се ползват всякакви сезонни плодове. Има известна прилика с голяма палачинка, но вкусът е по-изискан и фин. Приготвя се бързо и лесно, с напълно достъпни продукти. Много ни се иска да поговорим за брашното, но днес главен герой са кайсиите.

Съвет от „Бабината питка“: заложете на българските кайсии-ако имате в градината си, вие сте късметлия. Ако нямате домашно производство, посетете най-близкия производител на местения пазар и си подберете най-сочните и ароматни кайсии- това ще направи десерта съвършен. А сега рецептата:

Ето какво ще ви трябва за форма/тава с размери 24-26 см:

  • 7 бр. разполовени кайсии (уверете се, че са сладки)
  • 100 гр. прясно мляко
  • 65 гр. сладкарска сметана или 30%
  • 65 гр. Бяло пшенично брашно 10,6% протeини
  • 65 гр. захар
  • 3 големи яйца
  • 3 с.л. алкохол (уиски, бърбън, каквото имате)
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 ванилия

* пудра захар за поръсване (по желание)

Загрейте фурната на 180С. Намажете тавичка с диаметър 24 -26 см, намажете я обилно с масло и подредете половинките кайсии. Разбийте течните съставки, добавете захарта, след това брашното и ванилията до хомогенна смес. Изсипете внимателно сместа при кайсиите и сложете във фурната. Печете около 30 мин. или до приятен златист загар. Ще забележите значително надуване, което ще спадне след изваждане от фурната.
Оставете да се охлади, поръсете с пудра захар, ако желаете и сервирайте!

Да, наистина е толкова лесно!


* Ако кайсиите имат по- кисел вкус, може да ги подсладите с 1/2 к.л захар, докато приготвите сместа

Подносваме ви едно парче френски десерт с български кайсии и следното послание:

„Насладете се на малките мигове от големите моменти и ги споделете“!