Тройна питка за бургери и сандвичи

Тройна питка за бургери и сандвичи

 „Колкото повече, толкова повече“, казал Мечо Пух.

За него единственото по-хубаво от гърненце с мед са две гърненца с мед.

Решихме да приложим неговия принцип и вместо стандартен сандвич, с две питки, да си приготвим вкусен сандвич с тройна питка.

Тази рецепта е чудесна идея за пакетирана храна, за всички, които се хранят  извън дома, но държат на домашната кухня.

Питките са комбинация от двете ни бели брашна, а за мекота, еластичност, аромат и вкус, добавихме любимото ни царевично брашно.

Ще забележите, че са оформени като плоски питки, което според нашите опити е по-удобният начин за гарниране.

Приготвят се бързо и лесно и можем да се обзаложим, че ще се превърнат в любимите питки за сандвич/бургер.

Да не губим време!

Рецепта за 7-8 бр:

* 50 гр. масло (разтопено) или зехтин за намазване
* 1 бр. жълтък за намазване
* семена за поръсване

Сипете в купата на миксера всички съставки освен олиото и солта. Ако не сте сигурни в качеството на маята, активирайте я предварително в малка част от водата (затоплете я леко). Когато шупне прибавете другите съставки, отново без олиото и солта.
Включете миксера на ниска скорост и когато всичко се смеси добре, добавете солта и изчакайте да се усвои, след което добавете олиото на два-три пъти, докато тестото го поеме.

Когато тестото се отлепи от стените на купата, изключете миксера, оформете
тестото на топка, покрийте съда и го оставете да удвои обем. Ще отнеме около 60 мин в зависимост от околната температура.
Изсипете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и разделете на късове от 30 гр., всеки къс оформете на топка и оставете за
10 минути почивка .Ако желаете по-големи питки може да увеличите размера им до 50 гр. Всяка топка разточете на кръг, намажете с масло, разточете втора топка и я сложете върху първата, намажете и нея с масло, разточете трета и я поставете върху втората. Повторете същото с всички останали. Подредете ги в тава върху хартия за печене, покрийте тавата и сложете настрана за повторно втасване около 40-60 мин според околната температура.

Загрейте фурната на 200С, намажете повърхността на питките с разбит жълтък, поръсете със семена по желание и изпечете за 20 мин
без вентилатор или до желания загар. Охладете върху решетка и гарнирайте според вашия вкус.

Насладете им се!