Типов хляб с квас

Типовото брашно придава на хляба и печивата много приятен аромат и сладникав вкус. Освен това е богато на желязо, витамин В, фибри и мастни киселини.

Рецептата за този вкусен хляб ни представя Петя Неделчева.

А ето и необходимите продукти:

  • 350 гр типово брашно;
  • 260 гр вода;
  • 70 гр квас;
  • 7 гр сол;

В купата на миксера сипете 245 гр вода, кваса и брашното, пуснете миксера, докато се смесят добре и оставете да почива около 1 ч, след което добавете  останалите 15 гр вода и солта и включете миксера. Месете до отлепяне на тестото от стените на купата.

Когато се измеси добре, прехвърлете тестото в по-малка купа и оставете да почива 30-40 мин. Направете 3 вътрешни сгъвания( вижте как се прави в рецептата за Хляб с царевично брашно ) през такъв интервал и оставете тестото до удвояване от първоначалния обем.

Прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот, съберете крайчетата към центъра, обърнете го и оформете на топка като го приплъзвате по плота, за да я стегнете. Оставете за 2-3 мин така и  я сложете в банетона или в купа с памучна кърпа, която сте набрашнили, с “шева” нагоре, приберете за 12 ч в хладилника на най-студения рафт (3-4С). Ако финалната ферментация е на по-висока температура, то часовете трябва да се намалят.

При всички положения гледайте “шевът” да се е загладил.

Загрейте фурната на максимални градуси заедно със съд за печене (чугунена или стъклена тенджера с капак) поне за 30 мин или докато индикаторът изключи.

Извадете тестото, обърнете внимателно тестото върху хартия за печене (ако в съдът няма достатъчно място тестото да стои свободно, намачкайте хартията преди да обърнете тестото, за да не прави допълнителни, дълбоки гънки по ръба на хляба), сложете в съда, захлупете и печете 20 мин, след това отхлупете съда, намалете с 30-40С температура и допечете за 15-20 мин или до желания загар на коричката.