Тиквеник


Тиквеникът е сред онзи нечетен бройꟷ традиционни ястия, които присъстват на масата за Бъдни вечер. Битуват много рецепти за неговото приготвяме и вярваме, че всички са достойни за мястото си на тази свята трапеза. Днес ще ви запознаем с нашата рецепта и ще ви я поднесем с един по-различен прочит за неговото оформяне.

Традициите не изключват творчеството, а миналото винаги е готово да отстъпи място на бъдещето, особено когато говорим за кулинарно изкуство.


За тестото:

За плънката:

  • 500 гр. сурова настъргана тиква
  • 100 гр. олио
  • 150-200 гр. орехи (счукани)
  • 150 гр. тръстикова захар
  • 1 ч.л. канела (подправка за тиква също е опция)

 * за намазване олио по желание
 * пудра захар за поръсване


50-100 гр. царевично нишесте за разточване (с брашно стават малко по-хлебни)

Първо направете плънката като сложите олиото, настърганата тиква, орехите и захарта в тиган с незалепващо покритие, за да се задуши. Ще отнеме около 15 – 20 мин на умерен огън. Когато е готова, добавете подправката и оставете да се охлади.


От продуктите за тестото омесете хубаво еластично тесто. Разделете го на 4 равни части, оформете топки, покрийте ги със свежо фолио и го оставете да починат 30-40 мин. Сложете първата топка върху предварително поръсен с царевично нишесте плот, поръсете и върху тестото малко и разточете кръг с максимална ширина. Ръсвайте нишесте винаги, когато тестото започне да лепне на точилката или плота.  
Колкото по-широка разточите кората, толкова ще е по-добър крайният резултат.
Когато приключите с точенето, нарежете кората на четири части, хванете с пръсти средата на едната четвъртина и леко повдигнете центъра, след което я завъртете надясно, сложете в центъра от плънката и съберете крайчетата върху нея, обърнете я и я сложете в тавата. Повторете това с
останалите.

Изпечете в предварително загрята фурна на 200С за около 20-25 мин като намажете всяка розичка с малко олио.


 
Може да оформите и традиционно: