Талятели с домашно тесто, билки и диви гъби

Вярваме, че удоволствието да създадеш нещо с двете си ръце е пълно тогава, когато сме участвали в целия процес -независимо дали говорим за приготвянето храна или отглеждането на земя. При създаването на брашното, ние участваме във всеки процес- от засяването на зърното, до смилането на брашното. Стремим се и храната ни да бъде поднесена със същата отдаденост.

Не лишавайте децата си този пример! Приготвянето на храна в тяхна компания ще бъде едно изживяване и ще формира в тях отношение към приготвянето на храната, и правилиния начин на хранене.

Та, следващата рецепта, ще пренесе цялото семейство в Италия. Ще сътворите сами истинска италианска паста, но не каква да е, а наслада за очите и сетивата. Ще ви отнема точно толкова време, колкото и да отидете да си купите от най-близкия хранителен магазин. Приготвяйки я у дома обаче, вие си гарантирате качество, знаейки, какви продукти и енергия влагате в нея.

Да започваме! Ако вече имате машина за разточване на паста – идеално, голям помощник е.
Ако пък нямате, има вариант и за разточване и нарязване на ръка.

Продукти за 4-6 порции:

Билки:

  • Магданоз
  • 15-20 листа прясна салвия

*или други, по ваш вкус

За соса с гъби:

  • 400 гр. от любимите ви гъби ( нашите са стерилизирани диви печурки)
  • 40 гр. масло
  • 3 скилидки чесън(нарязани)
  • 1 с.л. прясна мащерка

За поръсване:

  • 50 гр. настърган пармезан
  • Магданоз, нарязан на ситно

Изсипете брашното върху плота, направете кладенче и добавете яйцата. Разбъркайте яйцата с вилица и прибавяйки по малко от брашното. Замесете.
Когато го съберете на хубава топка, добавете и жълтъка. Месете около 10 минути до гладко и еластично тесто. Завийте готовото тесто във фолио за свежо съхранение и оставете настрана за поне 30 мин.
Ако няма да го правите веднага, може да го приберете в хладилника до 24 ч.

Разточване с машина за паста:

Разделете тестото на два къса, разточете единия с точилка на елипса или правоъгълник, за да улесните първото разточване с машината.
Настройте машината на 1-ва степен и прекарайте тестото, след което сгънете на три, набрашнете го от двете страни и отново го разточете на 1-ва степен.
Повторете това действие още 1-2 пъти. По този начин ще засилите еластичността на тестото, за да може да се разточи максимално без да се накъса. Разточвайте постепенно до 7-ма степен. Не забравяйте на набрашнявате на всяко разточване. Когато е готова първата кора, заделете я настрана и я покрийте, за да не изсъхне. С втория къс тесто следвайте същите указания. Когато и двете са готови, разпънете едната, подредете листата магданоз и салвия. Покрийте с втората кора, минете веднъж поне ръчно с точилка, след което прекарайте от 5-та степен отново да 7-ма при редовно набрашняване.

За финал остава да мине през приставката за талятели. Готови са! Може да ги изсушите наредени върху точилка, може и да ги замразите. Така ще имате под ръка винаги за приготвяне на бързи обеди или вечери.

* Ако разточвате на ръка, процедурата е по описания начин – разточвате два три пъти до 4-5 мм дебелина, сгъвате и повтаряте, след което разточвате възможно най-тънко (до 2-3 мм), леко набрашнявате кората, навивате на руло и остър нож нарязвате на тънки ивици. Може и на по-широки ленти като Папарделе.

Приготвяне на талятелите и соса с гъби:

За нашия вариант с диви гъби, запържете в маслото за 2-3 мин стерилизираните гъби (в случай, че ползвате пресни, запържете до изпаряване на течността от тях), добавете чесъна и мащерката и отстранете от огъня след 1 мин.

Загрейте вода до завиране, подсолете я и сварете талятелите за 2-3 мин, отцедете ги в гевгир. Сипете в дълбоки чинии, сложете от соса с гъби, поръсете с пармезан и магданоз и сервирайте.

Насладете се на вкуса, който сами сътворихте и го споделете!