Соленки с квас

Една история за вкусните спомени и за вкуса, който създава спомени!

Соленки! Забъркахме ги с квас, за здраве и наситен вкус!

Рецептата и фотографиите са на прекрасната Петя Неделчева, а брашното е от нас.

Вероятно повечето от вас вече имат подобна рецепта от старите тефтери, но ще се радваме да опитате и нашия вариант. Ще откриете рецептата и във вариант за работа с квас, заради полезните му качества и наситения вкус, който придава на печивото. Разбира се, ако нямате квас, може да ги приготвите с хлебна сода, както е и оригиналната рецепта.

Ето и продуктите:

  • 400 гр брашно Бабината питка 10.45% ( или около 360 гр, ако се ползва сода)
  • 150 гр кисело мляко
  • 2 яйца (малки)
  • 100 гр течен квас (или 1 ч.л хлебна сода, смесена с кис.мляко)
  • 100 гр масло (нарязано на кубчета и темперирано)
  • 100 гр кашкавал
  • 100 гр сирене
  • 1 ч.л сол

Смесете всички съставки без маслото (докато получите стегнато тесто), и оставете да почива около 1 час, за да се навлажни добре брашното. След това добавете маслото постепенно, докато се абсорбира напълно. Ако разполагате с миксер, процесът става по-бърз и по-лесен. След като сместа е добре измесена, добавете настъргания кашкавал и натрошеното сирене и продължете да месите, докато се получи хомогенна смес. Готовото тесто се прехвърля в намазнена купа, покрива се и се оставя да удвои обема си. Ако използвате сода, времето за почиване е около 1 час.

След като тестото удвои обема си, го разделете на четири равни части и формирайте топки от тях. Всяка топка се разточва върху намазан плот с дебелина от 3 до 4 милиметра (може и по-дебело или по-тънко, в зависимост от предпочитанията ви), след което се нарязва на 8 до 12 части. Всяка част се навива като кифличка.

Междувременно включете фурната да загрява на 200С без вентилатор. Навитите соленки се нареждат в тава върху хартия за печене, мажат се с разбит жълтък и няколко капки олио, поръсват се със семена според вкуса ви и се пекат около 20 мин до желания загар.  Поднесени с чаща чай ще очаровате дори и най-капризния човек!

Да ви е сладко!