Содена питка с типово брашно за Бъдни вечер

Содена питка с типово брашно за Бъдни вечер

Питката за Бъдни вечер е истински символ и своеобразна молитва. От незапомнени времена този Хляб се замесва във всеки дом и се разчупва от най-възрастния член на семейството. Най-важна е формата. Кръглият хляб е символ на семейното огнище, безконечността и цикличността в живота. Кръстът- изобразен на хляба е символ на вярата, почит към Бога и тиха молитва за здраве. Първото парче се определя за Богородица и починалите, следващото за къщата, а останалите се разпределят между членовете на семейството.

Разбира се, всяка домакиня вече има своя рецепта за тази свещена питка. Ние представяме нашия прочит, който е с типово брашно. Типовото брашно придава на хляба и печивата много приятен аромат и сладникав вкус. Ще се радваме да опитате!

А ето и  необходимите продукти:

Пресейте сухите съставки без содата, добавете водата, олиото и угасената в оцета сода и омесете средно меко тесто. Покрийте съда и оставете да почине 20 мин. Отделете един къс от 100-130 гр, а другото тесто разделете на 7 равни части (може и на 8 равни части като оставите малко за кръста).
Загрейте фурната на 180С.
Оформете топки, покрийте ги с фолио за свежо съхранение за 10-15 мин, колкото да се отпуснат. Сложете централната топка върху хартия за печене в центъра, от другите топки оформете дебели къси фитили, заострени в краищата и ги подредете около топката.

Оформете два мини фитила за кръста, направете напречни разрези върху фитилите и опечете питката за 35-40 мин, колкото да хване лек загар. Не препичайте, за да не я изсушите.

Пожелаваме тиха и свята нощ, в очакване на Рождество!

П.П. Традицията повелява наздравицата да се вдигне с  Греяна ракия. Представяме ви любима на мъжкото съсловие рецепта за греяна ракия:

  • 200 мл. домашна – силна ракия;
  • 2 с.л захар

В подходящ съд сложете захарта и я карамелизирайте на умерено силен котлон, дръпнете съда и долейте ракията.
Внимавайте да не ви изпръска като излеете студената напитка при горещия карамел. Върнете на котлона и оставете поври, докато карамелът се разтопи. Добавете аромати по желание – канела, сухи плодове.

Консумирайте я топла и с мярка. 🙂

Наздраве !