Слънчев хляб с квас, куркума и три вида брашно

Слънчев хляб с квас, куркума и три вида брашно

Тази рецепта е вълнуваща, здравословна и вкусна. Слънчевият хляб с квас, куркума и три вида брашно е една прекрасна импровизация на нашата домакиня и пленява с вкус, мека текстура и невероятен аромат.

Използвахме три вида брашно, за да се постигне съвършен баланс между хранителната стойност и вкуса.

Квасът, с който е замесен- не само подобрява вкуса и текстурата на хляба, но и улеснява усвояването на хранителни вещества от тялото.

Куркумата, която е добавена към рецептата, е пълна с антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Това я прави отличен избор за подобряване на здравето на нашето тяло.


Хлябът е изключително мек и лесен за направа. Както знаете единственото, за което трябва да следите внимателно е ферментация.
Задължително опитате тази рецепта и да се насладите на вкуса и ползите от нея.

Необходими продукти:

Сипете брашното, 250 гр. от водата и кваса в купата на миксера и го включете да смеси добре всички съставки.
Оставете за 1 ч почивка.
Добавете солта и останалите 10 гр. вода и измесете до отделяне на тестото от стените на купата. Покрийте купата и оставете настрана за 30 мин. Следва да направите 3 вътрешни сгъвания през интервал от 30-40 мин всяко. След последното сгъване ,оставете тестото да удвои обема си, след което предоформете и оформете с почивка от 30-на мин между тях.

Поставете в банетона с шева отгоре и приберете в хладилника за 10-12 ч според температурата на хладилника ви. Колкото по-висока е температурата, толкова по-къс да е престоят му.

Загрейте фурната на максимални градуси заедно със съда за печене, обърнете тестото върху лист хартия за печене (намачкана, за да не прави ръбчета по тестото). Направете основния разрез, сложете в съда за печене и печете под капак за 20 мин. Отстранете капака, намалете температурата на фурната с 30С и допечете още 10-20 мин до желания загар. След изпичане охладете
хляба върху решетка за поне 1 ч.

Насладете му се!