Ръжен хляб с квас

Една ароматна, ръжена приказка, написана от Петя Неделчева!

Ще ви я разкажем:

Ръжен хляб с квас


Продукти:

  • За стартера:
  • 20 гр квас (бял, ръжен и т.н)80 гр вода80 гр пълнозърнесто ръжено брашно

За тестото:

  • 350 гр. пълнозърнесто ръжено брашно
  • 280 гр. вода
  • 160 гр. квас
  • 20 гр. кафява захар
  • 7 гр.сол

Нека започнем с активирането на кваса. Най-добре е да започнете вечерта, оставяйки го да пренощува на хладно и сутринта да продължите с месенето. В купа смесете водата, кваса, захарта и солта, разбъркайте добре, след което добавете брашното и отново разбъркайте, докато сместа стане хомогенна. Покрийте купата с найлонов плик или фолио и оставете за насипна ферментация, докато се появят малки дупчици по повърхността. Времето за ферментация може да варира от 1 до 3 часа, в зависимост от стайната температура – колкото по-топло, толкова по-бързо протича.

Когато забележите дупчици, прехвърлете тестото в продълговата форма за хляб или кекс, предварително покрита с пекарска хартия. Изгладете повърхността му, за да придобие красив, а не ръждив вид след изпичане. Покрийте отново с фолио и оставете за финална ферментация. Бъдете внимателни, тъй като ферментацията на тесто с ръжено брашно може да бъде по-буйна от тази на тесто с бяло брашно. Постоянно следете за поява на нови дупчици.

Предварително загрейте фурната на 230°C. След като се загрее, поръсете тестото с тиквени или слънчогледови семки (може да напръскате повърхността с вода, за да залепят по-лесно семките). Поставете тестото във фурната, изключете вентилатора и печете 20 минути. След това покрийте съда с хартия или фолио, намалете температурата на 210°C и печете още 20 минути. Извадете готовото хлябче и го оставете върху решетка за охлаждане веднага след изпичане.

Подходящо е да се консумира на следващия ден за по-добър вкус и текстура.

Да Ви е сладко!

Ръжен хляб