Рецепта за хляб с Тайландски син чай

Не се шегуваме, тази рецепта  за хляб съдържа Тайландски чай. Чаят допринася както за получаването на този приятен лилав цвят, така и за меката текстура на хляба.

Приготви го Петя Неделчева и го посвети на една кауза. Разберете каква е тя, като посетите профила ѝ в INSTAGRAM.

А сега да видим необходимите съставки:

  • 350 гр бяло брашно Бутик 14.1% протеин;
  • 280 гр чай;
  • 70 гр квас;
  • 30-40 гр орехи (може да ги запечете за кратко на тиган, по желание);
  • 15 гр конопено семе ( по желание);
  • 7 гр сол;

Започнете предишния ден като накиснете 12 гр сухи цветове чай в 350 гр гореща вода, прецедете след 15 мин. Изстискайте хубаво цветовете до необходимото количество вода (при мен точно 280 гр). Ако получите по-малко, просто допълнете до необходимото, и оставете отварата в хладилника на студено до момента на месене.

Замесването е добре да бъде следобед, за да може финалната ферментация да се случи в хладилника.

Сипете отварата от чая, кваса и брашното в купата на миксера и включете на слаба скорост, колкото да смеси продуктите. Оставете да почива 1 час, след което пуснете да се измеси добре като добавите и солта. Месите до отлепяне на тестото от стените на купата. Ако се налага, изключвайте за кратки почивки. Когато е готово, извадете в чиста купа и го оставете за 30 мин да се отпусне, направете едно вътрешно сгъване и отново оставете за 30-40 мин или докато забележите отпускане. Напръскайте плота с вода(може да използвате пулверизатор), извадете тестото внимателно разпънете като кора за баница (т.нар. ламиниране), но не толкова тънко( приблизителна широчина – 50×60 см). Ако искате да добавите ядки и семена ,сега е момента (ползвайте ядки и семена по вкуса си), сгънете горния край към центъра, после и долния, левия и десния също сгънете като плик към центъра, сложете го отново в купата и оставете за 1.30 мин.

Следват две сгъвания през 1 ч и почивка до удвояване на тестото. Може да отнеме и 1 ч, може и 3 ч – всичко зависи от околната температура.

Когато тестото удвои обема си, наръсете плота с брашно и оформете (използвайте тези техники) прехвърлете в банетона или купа/панер, покрит/а с набрашнена памучна кърпа, сложете в найлонов плик и приберете в хладилника на най-студения рафт (3-4С)за 11-12 ч. Ако температурата е по-висока, то намалете часовете ретардация, за да не превтаса.

Рецепта за хляб с Тайландски син чай

Сутринта загрейте фурната заедно със съда за печене на максимални градуси поне за 30 мин или докато датчикът изключи, обърнете тестото върху хартия за печене, направете разреза и сложете в съда, затворете съда с капака и печете така 20 мин, отхлупете, намалете с поне 30С температурата и печете още 15-20 мин или до желания загар.

!!Ако сте начинаещи и/или месите на ръка, сложете 260-265 гр вода, но не и по-малко, за да усетите потенциала на брашното, а и да се разгърне истинския вкус на хляба.При положение, че месите на ръка, просто смесете продуктите по описания по-долу ред, и ако при второ сгъване след ламинацията, ви се струва по-отпуснато тестото, то направете и трето. Тестото трябва да е лъскаво и гладко. Оформете пак на удвоен размер.

п. п. !Тайландският син чай (Clitoria tematea) е богат на витамини, минерали и има антиоксидантни свойства. Има благотворно влияние върху редица заболявания, ползва се и за антидепресант. За тези цели обаче, отварата се прави с вода с температура от 90С, а не гореща, както в нашия случай. За съжаление, сушени цветове може да се поръчат само от чужбина, у нас засега се предлага единствено под формата на прах.

За да научаваш първи новините от BabinataPitka.com, запиши се за нашия бюлетин: