Рецепта за хляб с Тайландски син чай

Не се шегуваме, тази рецепта  за хляб съдържа Тайландски чай. Чаят допринася както за получаването на този приятен лилав цвят, така и за меката текстура на хляба.

Приготви го Петя Неделчева и го посвети на една кауза. Разберете каква е тя, като посетите профила ѝ в INSTAGRAM.

А сега да видим необходимите съставки:

  • 350 гр бяло брашно Бутик 14.1% протеин;
  • 280 гр чай;
  • 70 гр квас;
  • 30-40 гр орехи (може да ги запечете за кратко на тиган, по желание);
  • 15 гр конопено семе ( по желание);
  • 7 гр сол;

Започнете предишния ден като накиснете 12 гр сухи цветове чай в 350 гр гореща вода, прецедете след 15 мин. Изстискайте хубаво цветовете до необходимото количество вода (при мен точно 280 гр). Ако получите по-малко, просто допълнете до необходимото, и оставете отварата в хладилника на студено до момента на месене.

Замесването е добре да бъде следобед, за да може финалната ферментация да се случи в хладилника.

Сипете отварата от чая, кваса и брашното в купата на миксера и включете на слаба скорост, колкото да смеси продуктите. Оставете да почива 1 час, след което пуснете да се измеси добре като добавите и солта. Месите до отлепяне на тестото от стените на купата. Ако се налага, изключвайте за кратки почивки. Когато е готово, извадете в чиста купа и го оставете за 30 мин да се отпусне, направете едно вътрешно сгъване и отново оставете за 30-40 мин или докато забележите отпускане. Напръскайте плота с вода(може да използвате пулверизатор), извадете тестото внимателно разпънете като кора за баница (т.нар. ламиниране), но не толкова тънко( приблизителна широчина – 50×60 см). Ако искате да добавите ядки и семена ,сега е момента (ползвайте ядки и семена по вкуса си), сгънете горния край към центъра, после и долния, левия и десния също сгънете като плик към центъра, сложете го отново в купата и оставете за 1.30 мин.

Следват две сгъвания през 1 ч и почивка до удвояване на тестото. Може да отнеме и 1 ч, може и 3 ч – всичко зависи от околната температура.

Когато тестото удвои обема си, наръсете плота с брашно и оформете (използвайте тези техники) прехвърлете в банетона или купа/панер, покрит/а с набрашнена памучна кърпа, сложете в найлонов плик и приберете в хладилника на най-студения рафт (3-4С)за 11-12 ч. Ако температурата е по-висока, то намалете часовете ретардация, за да не превтаса.

Сутринта загрейте фурната заедно със съда за печене на максимални градуси поне за 30 мин или докато датчикът изключи, обърнете тестото върху хартия за печене, направете разреза и сложете в съда, затворете съда с капака и печете така 20 мин, отхлупете, намалете с поне 30С температурата и печете още 15-20 мин или до желания загар.

!!Ако сте начинаещи и/или месите на ръка, сложете 260-265 гр вода, но не и по-малко, за да усетите потенциала на брашното, а и да се разгърне истинския вкус на хляба.При положение, че месите на ръка, просто смесете продуктите по описания по-долу ред, и ако при второ сгъване след ламинацията, ви се струва по-отпуснато тестото, то направете и трето. Тестото трябва да е лъскаво и гладко. Оформете пак на удвоен размер.

п. п. !Тайландският син чай (Clitoria tematea) е богат на витамини, минерали и има антиоксидантни свойства. Има благотворно влияние върху редица заболявания, ползва се и за антидепресант. За тези цели обаче, отварата се прави с вода с температура от 90С, а не гореща, както в нашия случай. За съжаление, сушени цветове може да се поръчат само от чужбина, у нас засега се предлага единствено под формата на прах.