Равиоли с квас, спанак, рикота и пармезан

Ще поканим вкуса на Италия в дома си, но ще го поднесем с любов към здравословния начин на живот и ще забъркаме едни равиоли с квас.

Защо с квас, ще се запитате?
Ползите от кваса при обработката на брашното са неизброими, но като най-важна можем да откроим: по-лесното усвояване на печивото от организма ни. Квасът не само преработва самото брашно, той засилва и вкусовите качества да даденото печиво. Ще се убедите сами.

У нас често срещана практика при приготвянето на такъв тип изделия е, да се влага остатъчен квас, но в тази рецептата ще вложим активен квас, поради, което ще ви отнеме малко повече време.

Да преминем към необходимите продукти (4-6 порции):

За плънката:

  • 200 гр. бейби спанак – замразен
  • 150 гр. рикота
  • 50 гр. настъргано сирене пармезан
  • 1 малко яйце
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • сол на вкус

За кафявото масло:

  • 80-100 гр. масло

* Магданоз, нарязан на ситно за сервиране

* Пармезан за поръсване

Да преминем към тестото – сипете на плота брашното, направете кладенче и добавете в него леко разбитите с вилица яйца и квас. Замесете тесто. В началото ще стои по-скоро като трохи, но след 10-на минути ще стане еластично, леко стегнато тесто.
Показател за готовност е, когато при натиск с пръст, веднага се връща обратно. Месенето трябва да е около 10 мин.
Сложете готовото тесто в купа и оставете на стайна, докато започне леко да се надига, ще забележите мехурчетата, ако е в прозрачен съд, след което вече може да го оставите в хладилника за през нощта.
Ако сте решили да ги приготвите за обяд, извадете тестото поне 2 ч предварително и оставете да се темперира.То вече трябва да е с удвоен размер, ако още не е, оставете го до удвояване.

Ако не разполагате с машина за разточване на паста, ние ще ви покажем, че и на ръка може да се разточи. Разделете готовото тесто на две или четири части според повърхността, с която разполагате за разточване. Набрашнете добре плота и разточете последователно и двата къса тесто (или на две двойки поотделно) на възможно най-тънко две кори (около 2 мм дебелина е идеална).
Набрашнявайте винаги, когато видите, че има опасност от залепване. Когато сте разточили и двете кори, сложете по една препълнена лъжица плънка на разстояние една от друга, положете втората кора върху първата, хубаво уплътнете с ръка тестото около плънката и изрежете с форма за равиоли или с нож за пица/тесто на квадрати или с чаша/ринг. По ръба на квадратните/кръглите минете с вилица, за да запечатате добра краищата и да предотвратите изтичане на плънката по време на варенето (вижте снимките от оформянето). Преместете върху леко набрашнена повърхност или просто ги набрашнете отдолу, за да не залепнат.

Следва да загреете до завиране леко подсолена вода на котлона и да ги сварите за около 3-4-5 мин или докато изплуват, след което ги отцедете добре в гевгир.

Докато се отцеждат загрейте маслото на слаб огън докато заври, намалете силата на котлона иоставете маслото да клокочи. Разбърквайте от време на време. Постепенно ще забележите, че цветът му преминава към по-златист, след това към кафяв, ароматът му става подобен на орехов, а на дъното ще се виждат твърди млечни парченца. Прецедете го, полейте равиолите, поръсете с пармезан и магданоз и сервирайте.

Равиоли с квас, спанак, рикота и пармезан

Запишете си тази рецепта в категорията: „БЪРЗО,ЛЕСНО И ПОЛЕЗЕНО“
Добър апетит!


За да научаваш първи новините от BabinataPitka.com, запиши се за нашия бюлетин: