Пълнозърнест хляб с мая

Пълнозърнестото брашно е продукт, който се получава от смилането на цялото зърно – зародиш, сърцевина и обвивка. Пълнозърнестото брашно на „Бабината питка“ е смляно на каменна мелница, чрез която се изключва процесът на загряване на зърното и по този начин грижливо съхраняваме полезни макроелементи на житото.

Представяме ви, една прекрасна рецепта за любителите на тъмните хлебчета. Кадрите и рецептата са на Петя Неделчева, а неин помощник в пекарната беше нашето Пълнозърнесто брашно, смляно на каменна мелница.

Ще са ви необходими 2 часа и качествени продукти.

Ето и рецептата:

Сипете в купата на миксера 300 гр от водата, маята и солта. Леко ги разбърквате с лъжица, добавяте брашното и включвате да меси.

Като усвои добре водата, добавете и останала част на няколко пъти. Тук стремежът не е просто да направим хляб с висока хидратация, а да се доближим максимално до капацитета на брашното и да получим възможно най-добър вкус.

След като тестото се измеси и се отлепи от стените, поставете го в чиста купа за втасване за около 30 мин (при 26С, ако е по-хладно може да отнеме малко повече време). Прехвърлете втасалото тесто във форма за печене на хляб с дължина 23 см и оставете за повторно втасване от около 30 мин. През това време включете фурната на 220С и като напълни формата го сложете да се пече за 30 мин. Охладете добре преди да разрежете.

Насладете се на вкуса и ги споделете с любимите си хора!