Пълнозърнеста спелта. Ще я обикнете и вие!

Многообразието от видове зърно, което се отглежда, превръща пекарството в един неизчерпаем извор на вдъхновение, който сякаш е безкраен. Комбинациите от различните брашна, различните съотношения, в които те се използват, на практика правят експериментите и вкусовите нюанси толкова многобройни, че един живот не стига на хлебаря, за да реализира целия им потенциал.

Спелтата е едно от типовете зърно, което се отличава с особено обаяние. Макар да се смята за близка до лимеца култура, тя е, ако можем така да се изразим, подобрената му версия.

Какво означава това – като полезни свойства, здравословен ефект, тя има характеристиките на лимеца, но като еластичност и удобство на работа, е сравнително близка с бялото брашно. Разбира се, спелтата няма да даде обема и въздушността на бялото брашно, но ще ви позволи да изпечете пълнозърнест хляб, който ще е много мек, изключително вкусен и с атрактивен външен вид. За разлика от ръжта, която може да бъде по-остра и тежка за организма (без това да вреди на вкусовите и здравословните й ползи), спелтата има мекота и нежност, които я правят подходяща и лека за усвояване от всеки стомах. Тя може да бъде идеалния балансьор, когато не искате да се лишите от белия хляб, а желаете да го обогатите вкусово и качествено.

Комбинацията от бяло пшенично брашно и спелта е може би отличния избор, когато искаме бухнал хляба с нотки фибри, внасящи лек ядков привкус. От 20 до 50-70% спелта заедно с бяло брашно, ще създадат хляб, в който ще се влюбят дори най-заклетите традиционалисти.

От друга страна, тези, които по една или друга причина, предпочитат чист пълнозърнест хляб, с помощта на спелтата и в комбина с ръж, лимец и пълнозърнеста пшеница, могат да направят процеса по месене и оформяне на хляба много приятен, както и да получат краен резултат с допълнителна мекота на хляба. Дори тези, които ядат само филийка-две хляб на ден, така имат възможност да запазят хляба мек за по-дълго време

Спелтата поема много вода по време на месене, тестото е много разтегливо, глутенът не се накъсва, но в периода на втасване тестото се отпуска и трудно може да бъде „управлявано“. Затова е добре, когато използвате спелта, да предвидите 10-20% по-малко вода от обичайното. Това ще улесни работата ви и крайния резултат.

Извън хлебоправенето, спелтата, пак за разлика от роднината си, лимеца, и от ръжта, е изключително подходяща за приготвянето на бисквити, сладкиши, като тартове например. Любимите на всички маслени бисквити с парченца шоколад влизат в друго измерение, когато ги приготвите със спелта. Можете смело да експериментирате с рецептите си, защото спелтата няма да ви подведе.

Единственият аспект, на който трябва да обърнете внимание, е „каква спелта да купя“. Разбира се, това се отнася до всяко брашно. За да има полза и смисъл от домашно приготвената храна и печива, те трябва да са изпълнени с качествени продукти. Днес, и за производители, и за потребители е много трудно да намерят и предложат оптимално качество. Излишно е да се навлиза в икономическата страна на нещата и трусовете на пазара. Единственият начин да повярваме в качеството на даден продукт е чрез собствения си опит. Вземете от магазина два пакета спелта – единият от масово производство и на достъпна цена, другият от производител, който поне съдейки по цената, претендира, че ви предлага качество. Направете едно и също печиво с двата вида брашно. Първо сравнете цвета на двете брашна при отваряне на пакетите. Вземете малко брашно в шепата си и го усетете с пръстите си. После проследете как се държи всяко брашно по време на процесите по месене, втасване, печене. Накрая, разбира се, финалната тежест на оценката идва от вкуса. Направете сами сравнението и изберете това, което е добро за вас. Няма нужда от дебати и проучвания, доверете се на собствените си сетива.

Ние сме убедени, че спелта „Бабината питка“ е брашно, което ще получи висока оценка не само от професионалните пекари, но и от любителите, които ценят и внимателно избират здравето си. Защото здравето, в по-голямата си част, е храната, която даваме на тялото си.