Пухкава питка с квас

Сигурни сме, че още една рецепта за невероятна, пухкава питка никому не е излишна. Днешната е адаптирана към работа с квас. Ако все още не сте си захванали квас у дома, то нашата блог-статия : „Как да си захванем квас у дома“, ще бъде ваш съветник в това велико начинание.

Днешната рецепта предизвика истински фурор на едно семейно събирана.

Ако и вие искате да зарадвате близки и приятели с пухкава питка, следвайте следващите стъпки:

Продукти за 20 см тавичка, а за по-голяма – увеличете количествата.

Смесете в купата на миксера: прясното мляко, кваса, яйцето, заквасената сметана, захарта и брашното и включете да се измеси добре. Оставете тестото да почине 30-60 мин. След паузата, добавете солта и включете миксера отново до пълното измесване на тестото. Месете, докато тестото се вдигне на куката и още 4-5 мин, след което прехвърлете готовото тесто в чиста купа и го оставете да почине 30 мин. Направете през същия интервал 2 вътрешни сгъвания и оставете за насипна ферментация (до утрояване на първоначалния обем).

Обърнете тестото върху намазнена или набрашнена повърхност и разделете на 6 къса. Оформете плътни топки и подредете в тавичката върху хартия за печене (може да използвате и тава с по-голям диаметър, но няма да получите височина на питката). Покрийте тавата с фолио/шапка за баня и оставете да втаса до изпълване на съда (за 20 см). На температура около 25-26 С, процесът на втасване отнема около 3-4 ч, при силен квас. Когато е готово, загрейте фурната на 220С и печете 10 мин, след което намалете на 190С и печете още 20 мин. В случай на нужда, покрийте отгоре с алуминиево фолио, за да не прегори.

! Тази питка може да е готова в рамките на деня, ако имате силен квас.Подготвите го от вечерта и околната температура да е над 23-24С.

!Ако месите на ръка, може би ще е добре да намалите малко от течните съставки, но не повече от общо 20-25 гр.

Насладете се на вкуса и го споделете с любимите си хора и нас 🙂