Питки бюрек

Питки бюрек

Ако търсите рецепта за вкусни питки с хрупкава коричка и мека въздушна средичка, то днешната рецепта е точно с този ефект. След няколко опита, най-после открихме точната рецепта. Технологията наподобява направата на бюрек и благодарение на нея постигнахме съвършен резултат.

Преди да представим подробно рецептата, имаме едно уточнение.

Ако искате резултата, който показваме в кадрите, важно е да използвате брашната, които препоръчваме. Подборът им не е случаен. Всяко брашно има особености по отношение на хидратацията, втасването (когато е необходимо) и пекарските си качества. Нашите рецепти са персонално създадени за работа с нашите брашна и само при работа с тях можем да гарантираме резултата, които отразяваме в кадрите.

Но да се върнем на рецептата:

Продукти за тестото:

За пълнеж и мазане:

  • 150-200 гр. сирене
  • 50 гр. омекнало масло, нарязано на кубчета
  • 1 бр. жълтък за мазане

От изброените продукти, омесете много меко тесто. Покрийте купата с тестото и го оставете да втаса до удвояване на обема.

Втасалото тесто разделете на 16 равни къса, оформете от всеки топка и ги покрийте ги да починат 10-15 минути. След като починат, сложете върху всяка топка от мекото масло, и оставете на страна. Вземете втора топка, разпределете и нея в кръг и я поставете върху първата. Подредете на 4 места по 4 пласта. Оставете за 10 минути в хладилника.

Вземете първата купчинка и разтеглете в правоъгълна форма и колкото позволява, сгънете горния и долния край към центъра, нарежете на 4, във всеки център сложете натрошено сирене, загънете на топка и поставете върху тава с хартия за печене. Повторете това и с останалите.

Загрейте фурната на 200°C, намажете с разбития жълтък, направете разрез на кръст върху всяка питка и изпечете за 20 минути или до желания загар според вашата фурна.

Сервирайте топли с чаша чай или любимата напитка. Насладете им си!

 п. п. Ще се радваме да споделите резултати и впечатленията си в нашите социални мрежи Facebook и Instagram