Питка – Балон с мая

В кухнята ухае на прясно изпечен хляб, а през прозорчето на фурната ми се надуват симпатични питки. Скоро ще приличат на балон, а аз вече правя планове, с какво да ги напълня. Избирам сирене, домат, чесън и пресни подправки. Сигурна съм, че тази комбинация ще бъде чудесен старт на дългия ден.

Нямам как да не споделя с вас, това изживяване:

Продукти за 6 бр. с диаметър 12-14 см.

  • 130  гр. бяло брашно Бутик
  • 90 гр. вода
  • 2 гр. свежа мая
  • 2 гр. сол

Преди да започнете с основните процеси, загрейте фурната на 250С, заедно със съда, върху който ще печете питките (използвах чугунен сач, но и тавата на фурната ще свърши работа).

Пресейте брашното, смесете го със солта, добавете водата, в която сте размили вече маята и месете до гладко тесто. Ако използвате миксер- до отделяне на тестото от стените на купата. Ако месите на ръка, направете тест с леко разпъване на тестото и ако не се къса, означава, че глутенът се е развил до готовност за печене.

Когато е готово, оформете топка, покрийте и оставете да почине 20 мин, след което разделете на 5 къса по около 40 гр. Оформете топчета и отново ги оставете да починат, този път за 5 мин.

Набрашнете добре плота, разточете всяка топка на дебелина около 1-2 мм с диаметър около 12-14 см и преместете във фурната. Печете около 5-7 мин или докато образувалите се балончета по повърхността се зачервят леко. Охладете върху решетка.

В началото са меки и ако искате да ги напълните с плънка, изчакайте поне 1-2 ч, изрежете внимателно с нож отгоре кръг и напълнете Запечатайте ги за 15-20 мин. на тиган или във фурната. Добре е да можете да покриете съда с капак, за да се задуши хубаво плънката и да омекне питката. Може и просто да ги увиете в алуминиево фолио. Ако ги печете във фурната, накрая развийте за 5 мин, колкото да хванат загар.

Моите варианти на плънка бяха два:

  • сирене крема, яйце, кашкавал, чери доматчета, чесън и пресен риган
  • сирене крема, настъргана твърда моцарела, пармезан, подправени с чесън и пресен босилек                                                                                                            

Можете да ги напълните като сандвичи веднага след изпичане, когато все още са меки, и да ги хапвате в офиса, на разходка и пр.

Насладата е гарантирана!