Облечено хлебче с квас

Сигурно се питате защо „облечено“ или както още е известен – хляб с риза?!

Причината е, че при самото оформяне, с малка част от тестото се прави дрешка, а дрешката е важно нещо през студените зимни дни 🙂
Хлябът е много ефектен, а комбинация от брашна го правят толкова мек, че ще ви е необходим много остър нож, за да го нарежете. Присъствието на брашно от лимец в тази рецепта, допринася за невероятния аромат и ядков вкус на хляба.

 
Ето и нужните продукти :

*малко зехтин
*маково семе или сусам


Този хляб е месен на ръка или по-точно направен само с разпъвания върху мокър плот, но ако сте си свикнали с миксера, замесете го там.
Смесете брашната и водата в купа и оставете за 1 ч автолиза, след което добавете кваса,разбъркайте до се смесят добре, след 30 мин добавете солта с 1 ч.л. вода и намачкайте леко тестото, колкото да я поеме.
Оставете пак за 30-40 мин, напръскайте плота с малко вода ( с пулверизатор или просто разнесете малко вода,просто да не е сух), изсипете тестото отгоре и издърпайте единия край вляво, после другия вдясно, така че да направите
правоъгълник, сгънете една трета от тестото част центъра и я прехлупете с другата, както е сгънато повторете същото с вече сгънатия плик, сложете в чиста купа като подгънете горния и долния край.
Направете общо три такива разпъвания и го оставете да нарасне до появата на куполче.

Следва оформянето – набрашнете плота, изсипете внимателно втасалото тесто (трябва да е леко и въздушно). Отрежете около 150 гр. и оформете топка, оставете настрана да почине. От голямата част също оформете топка като внимавате да не го обезгазите. Покрийте тестото и оставете за 20 мин. През това време разточете малката топка в кръг с диаметър около 30 см, намажете я със зехтин и я поръсете с избраните семена. Преминете към финално оформяне на основното тесто като го обърнете внимателно и отново съберете краищата към центъра. Върнете го обратно с шева надолу за 5 мин.  Преместете върху разточената кора пак с шева отгоре (вижте снимките), загърнете кората върху топката и сложете за финална ферментация в банетона за 10-12 ч на 4-6С в хладилника.

Сутринта украсете (вижте снимките), разрежете на кръст с бръснарско ножче само “ризата/кората” и изпечете в предварително загрята фурна на максимална температура за 20 мин под капак и 10 мин без капак като намалите с 30С температурата.

Работата покрай направата на този хляб беше истинска терапия за мен. А резултатът беше наслада за цялото семейство!