Солен кекс

Аз го наричам „Солен кекс”

Това е първата рецепта от вариациите на „Бабината питка“ .Характерна за кухнята на нашите прадеди е била „простотата“ в най-прекрасния смисъл на думата. В основата е стоял качественият продукт. За всичко останало са използвали сезонни дадености, подправки и билки.

Опитвам се да спазвам тази тенденция и да готвя със сезонни и качествени продукти, като понякога  се изкушавам да добавя червена чушка през декември например.

-Рецептата за моя „Солен кекс“, или как да сътворим чудеса от наличното в хладилника-

Сигурна съм, че имате всички съставки. Отворете хладилника, кутията с брашното, запретнете ръкави, пуснете си хубава музика, ако сте над 18 г., може да добавите и чаша вино. Това е една от вариациите на „Бабината питка“ и ще са ни нужни същите основни продукти:

За тестото:

  • Кофичка кисело мляко;
  • Хлебна сода- 1 ч. л.
  • Сол- 1 ч. л.
  • Олио -1/3 ч. ч.
  • Яйца -4 бр.
  • Брашно – 2.5 -3 ч. ч. брашно или казано по друг начин-колкото поеме, аз използвах  типово брашно.

За плънката :

В кекса от снимката съм нарязала на кубчета една зелена и една червена пиперка, но може да импровизирате със зеленчуците или изобщо да ги изключите. Прибавих нарязан спанак-една шепа и още толкова рукола. Обожавам свежите зелени билки и подправки. Чувствам се истинска късметлийка, че разполагам с градина, в която отглеждам сезонни билки и подправки и често импровизирам с прилагането им. Като нетипичен, но изключително ароматен и полезен пример ще дам- прибавянето на маточина в соления кекс. Получава се експлозия от аромати и пиршество от вкусове. Опитайте! Та, за подправките, може да използвате това, което обичате или с което разполагате в конкретния случай.

Натроших около 150 гр. сирене (тук имате пълна свобода за импровизации или просто добавете това, сирене, с което разполагате –пушено, крема, гауда, чедър и пр.).Може да замените сиренето с колбас или да ги комбинирате.

Включваме фурната на 200-220°C

Започваме със смесването на киселото мляко и содата, да се „угаси”. Млякото ще удвои обема си, така че най-добре изсипете киселото мляко в по-голям съд, в който да добавите и другите съставки след това. Добавете яйцата и разбъркайте добре, трябва да се получи напълно хомогенна смес. Добавяме и олиото и отново разбъркваме. До тук с „мокрите съставки„. Пристъпваме, към добавяне  на „сухите“ –прибавяме солта и вида брашно, на който сте се спрели или който имате наличен. Кексът  от снимките е направен с типово брашно , но се получава чудесен и с пълнозърнесто  пшенично и разбира се, бяло пшенично брашно. Типовото брашно е  наричано още  „черно“ и е незаслужено пренебрегвано, като продукт, но то придава на  хляба и печивата много хубав аромат и сладникав вкус. Аз лично го използвам често и го препоръчвам горещо. Добавяме и брашното, имайте предвид ,че пълнозърнестите брашна поемат повече течности, поради което добавяйте брашното на части и преценете, кога е достатъчно. Целта е да получим гъста каша. Получилата се хомогенна смес прехвърляме във форма за кекс, която предварително сме намазали с мазнина и поръсили с брашно. Ако използвате форма с незалепващо покритие или силиконова, можете да не поръсвате с брашно.

Печем кекса около 30-40 мин., като при нужда може да се намалят градусите на фурната.

И това е само още един от начините да предадем нататък чрез вкуса!