Мекици с квас – без мляко и без яйца, леки и въздушни

Това е любимата ми закуска от детството. Всяка хапка е спомен. Безгрижните ми летни

дни започваха с аромата на току-що изпържени мекици и сладко или пудра захар.

Всяко дете трябва да познава този вкус и с обич да го предава на своите деца. Да запрятаме ръкави, ваканцията дойде!

Продукти:

  • 400 гр. бяло брашно Бутик
  • 320 гр. вода
  • 150 гр. квас
  • 7 гр. сол
  • 1 равна супена лъжица захар
  • 1 с.л. уиски/водка/ракия (за да не поемат много от мазнината)

Както знаем рецептите с квас изискват повече време, технологично, затова е добре рецептите за закуска да се замесват предния късен следобед или вечерта.

Начин на приготвяне:

Сипете в купата на миксера брашното, 300 гр. от водата и кваса, пуснете на слаба скорост да се смесят добре. Оставете да почине 30 мин. Добавете солта, включете да меси и на два-три пъти добавете останалите 20 гр. вода.
Когато се измеси добре сложете захарта, а когато се усвои и избрания алкохол. Месете до отлепяне на тестото от стените на съда, може и на висока скорост. Когато се измеси, оставете да почива 30-40 мин и направете две сгъвания през същия интервал.
Когато забележите, че започва да нараства, приберете в хладилника за през нощта. На сутринта, ако е утроило първоначалния си размер, е готово за пържене, ако не, оставете го на стайна, докато втаса напълно.
Загрейте мазнината на средно силен огън (ако е по-висока температурата, има вероятност вътре да останат сурови), откъснете къс
с големината на кайсия, разпънете внимателно и пържете по около 1-2 мин на страна или до желания цвят. Повторете същото, докато
свърши тестото. Сервирайте с мед, пудра захар, любимото сладко или както ги обичате.

И това е само още един от начините, да предадем нататък чрез вкуса!