Коледна питка Елха

Коледна питка Елха с бейби моцарела, босилеково песто и чесън

Празничната трапеза трябва да се отличава с вкус и визия. Тази рецепта съчетава и двете изисквания и ще е красив и вкусен декор за вашата маса.

Заложихме на комбинация от типово и бяло брашно „Бутик“ с 14,42% протеин, за да постигнем този мек и въздушен ефект на хляба. Гарнирахме с бейби моцарела, босилеково песто и чесън, но вие можете да импровизирате.

Ето и рецептата:

За тестото:

За пълнежа:

  • 25 бр бейби моцарела, добре отцедени и подсушени (около 200 гр, може да замените с твърда моцарела и да я нарежете на кубчета)

За намазване и гарниране:

  • около 50 гр настъргана твърда моцарела
  • няколко чери доматчета
  • 10-15 гр зехтин
  • 1 ч.л босилеково песто
  • жълтък + 1 ч.л прясно мляко за намазване

От изброените за тестото продукти, измесете меко тесто, като маслото вложете след доброто измесване, докато се поеме. Ако желаете, може първо да активирате маята в леко затопленото прясно мляко и малко от захарта.


Оформете хубава топка, покрийте купата и оставете да удвои обема си. Изсипете втасалото тесто внимателно върху леко набрашнена повърхност. Разделете тестото на 25 къса (за повече прецизност премерете с кухненска везна), оформете топки и ги покрийте ги с памучна кърпа за 10 мин.

След това притиснете всяка топка с пръсти върху плота, за да стане във форма на кръг. Сложете моцарелата във всяка топка, след което съберете краищата и оформете стегната топка. Повторете този процес с всички топки.

Наредете оформените топки в тавата върху хартия за печене, като за долния ред подредите 6 топки, горния със 5, последващия с 4 и така нататък, като последните 4 сложите за ствола. Покрийте тавата и оставете тестото да удвои обема си.

Докато тестото втаса, загрейте фурната на 200 °C. Намажете втасалата питка с разбит жълтък и прясно мляко и поставете във фурната за около 10 минути или докато започне да се пече. Извадете я и намажете сместа от зехтин и песто от босилек, поръсете с настъргана твърда моцарела и добавете резените домати, ако сте решили да ги използвате. Върнете питката във фурната и продължете да печете още 10 минути или до желаната степен на печене.

Весели празници!