Козунак с лимонада

Рецептите от нашето детство и тези от много години назад са моста, който свързва спомени и мили чувства със забързаното ни ежедневие и така ни осигуряват кратко бягство в уюта на традициите.

            Козунакът е едно от най-любимите печива за много хора. Той буди възхищение както с външния си вид, така и с нежния сладък вкус. Това е допринесло и за многото варианти и експерименти с козуначено тесто. Която и рецепта да избере човек, ако изпълни добре процеса, резултатът винаги е щастливи усмивки и удоволствие за сетивата.

            Настоящата рецепта е малко по-различна не само заради лимонадата или фантата, която ще използвате, но и поради наличието на кисело вместо прясно мляко. Ако месите често, сигурно сте забелязали, че печивата с кисело мляко всъщност стават много меки, въздушни и леки. Дали поради факта, че това е ферментирал продукт, или поради самото му естество, киселото мляко спомага за по-лесното усвояване от организма и не създава усещането за тежест след умерена консумация.

            За отличен резултат при месенето на козунак с квас има три основни момента, които трябва да изпълните отлично:

 1. Независимо дали ползвате течен или твърд квас, важното е той да е здрав и стабилен. Ако месите често, всеки ден или през ден, не е нужна никаква подготовка. Ако обаче месите веднъж седмично и квасът прекарва повече време в хладилника, добре е да направите 2-3 захранвания преди да го вложите в козунака.
 2. Много доброто измесване на тестото е ключов фактор за успешен козунак и наличието на конци. Ако месите на ръка и сте в добра спортна форма, можете и да поблъскате тестото 100 пъти в плота. В противен случай, месете дълго и с почивки и когато ви се струва, че е достатъчно, продължете още 5-10 минути. Ако разполагате с планетарен миксер, нещата са по-лесни, но отново месенето трябва да е дълго, на ниска степен, около половин час.
 3. Третият важен момент е доброто втасване. Много е важно тестото да втаса оптимално, което означава поне да утрои обема си. В случай на недостатъчна насипна ферментация е трудно да се постигне обем и въздушност.

Продукти за 2 козунака от по 900 г или 4 козунака от по 450 г (тегло без пълнеж)

 • 4 яйца на стайна температура
 • 220 г захар
 • 200 г кисело мляко на стайна температура
 • Кората на 2 лимона/ 1 портокал
 • 4 с.л. олио
 • 200 мл лимонада/ фанта на стайна температура
 • 200 г активен квас
 • 900 г брашно
 • 120 г мазнина (свинска мас, краве масло или олио, или комбинация от тях; козунакът от снимките е с 60 г краве масло и 60 г олио)
 • 1 яйце за намазване
 • Пълнеж – локум, мармалад, стафиди, халва, каквото ви харесва

В купата на миксера или друга купа, сложете съставките по реда, в който са изброени по-горе, като след всеки продукт разбивате с вилица или бъркалка. След добавяне на брашното започнете месенето до получаване на компактно тесто. Пристъпете към добавяне на мазнината малко по малко. Не бързайте и след всяко добавяне изчаквайте тестото да поеме мазнината. След като цялата мазнина е усвоена, продължете дълго да месите докато получите гладко и лъскаво тесто. Можете да проверите дали глутенът е добре развит като хванете с две ръце част от тестото и го разпънете нагоре. Трябва да е здрава, полупрозрачно тесто, без да се къса.

      Стигайки до този момент вече сте изпълнили трудната част и следва само чакане и малко оформяне.

      Оставете тестото на стайна температура и 3 пъти през 1 час правете по едно разтягане, след което можете да оставите тестото да почива до утрояване, даже учетворяване. Показаният козунак е замесен в 18 ч и към 22:30 ч изнесен на балкона за нощуване при температура около 10 градуса.

      На сутринта тестото е огромно и следва най-приятната част по оформянето му. За 4 козунака, разделете на 4 топки и оставете да починат 10 минути. След това всяка топка разделете отново на 4. Оформете фитили и сплетете по предпочитан начин. Поставете във форми и оставете на стайна температура за около 4-5 часа. Продължителността на финалното втасване зависи от това колко е топло в помещението. Друг ориентир е, че козунакът трябва да премине ръба на формата.

      Печете в загрята на 1800 фурна с вентилатор, за около 30-35 минути, до хубав загар, без светли петна по козунака.

Забележка:

Посочените количества са оптимални пропорции за бяло силно брашно Бабината питка. Ако използвате друго брашно, е възможно да трябва да увеличите количеството брашно, а също може да има разлика и при втасването.

Използваната рецепта е адаптация на рецепта за козунак на Ваня Джорджевич, но преработена за квас, вместо мая.