Еклери

ЕКЛЕРИ

Представяме ви тази рецепта в месеца на виното и любовта. Вярваме, че прекрасен десерт със сърце от нежен крем е един от най-милите начини да кажеш и без думи:

„ОБИЧАМ ТЕ“

Избрахме еклери, защото са една от вечните френски класики в сладкарството. На глед изглеждат, като предизвикателство, но вярвайте ни, ще се уверите, че е лесно. Просто следвайте няколко лесни стъпки:

Продукти:

240 гр. вода (може 50:50 вода и прясно мляко)
3-4 бр. яйца (преди добавяне разбъркайте леко всяко поотделно)
125 гр. Бяло пшенично брашно 10.45% протеини
115 гр. масло
1 с. л захар


*сладкарски пош
*голям накрайник за оформяне на тестото. Ако нямате под ръка накрайник за поша, може да изрежете еднократния пош -сгънете го през средата два или три пъти и изрежете покривче


*готварски термометър за повече прецизност
*в зависимост от степента на сготвянето пареното тесто поема различно количество яйца

Сложете в касерола водата, маслото и захарта и загрейте до начално завиране. Дръпнете от огъня и изсипете брашното накуп. Разбъркайте енергично и върнете на средно силен котлон. Ще започне да се оформя на топка, но гответеоще 3-4 мин при непрекъснато бъркане или до достигане на 80С на тестото.

За да изсъхне добре, отстранете касеролата от котлона и оставете настрана леко да се охлади. Ако имате планетарен миксер може да го
прехвърлите в купата и да пуснете за 1-2 мин да го разбърква, което ще го охлади до не толкова гореща температура.

Добавете яйцта едно по едни и след всяко разбърквайте хубаво до пълното мъ усвояване(трябва да се  образува V на края,вижте снимките). Прехвърлете тестото в пош и оставете в хладилника поне за 1 ч, най-добре за 3 ч.
Пареното тесто може да се съхрани до 2 дни в хладилник.
Загрейте фурната на 190С (без вентилатор), оформете еклерите в желаната форма (ако са класическите имат най-голям шанс за образуване на голяма кухина) на разстояние 4-5 см един от друг върху хартия за печене и сложете да се пекат.

Понеже тестото се надува благодарение на яйцата и влагата в него, първите 20-25 мин не отваряйте фурната, докато се образува кухината и коричката поизсъхне. Като минат поне 25 мин, най-добре 30 мин, отворете вратата да излезе влагата и да започне изсушаването, намалете температурата на 160С и печете още 15-20 мин или до желания загар. Охладете ги добре преди да преминете към пълненето.
Напоследък най-популярния начин е нa пълнене, а разрязване и шприцоване на мнооого крем между двете части. Вие имате пълна свобода
да изберете своя метод.

Нашите са със сладкарски яйчен крем, с шоколадов мус крем и с глазура от бял шоколад и шам фъстък – наслада за всички сетива!

Всяка хапка е наслада. Споделете я!