Домашно бутер тесто

Домашно бутер тесто

Много домакини приемат направата на домашно бутер тесто за истинско предизвикателство и предпочитат да го купуват от магазина.

Тази рецепта е доказателство, че направата на бутер тесто е бързо, лесно и приятно занимание, което всяка домакиня може да изпълни.

Представяме ви лесна рецепта за домашно бутер тесто.


Това е добре известното люспесто тесто Puff pastry и се приготвя само от брашно, масло и вода.

В случай, че ползвате несолено масло, ще ви трябва и малко сол. При този тип бутер тесто бухването се получава основно от парченцата/слоевете масло между тестото и не се ползват никакви набухватели.


Поднасяме ви го в два варианта – сладък и солен. Сладкият е с крем от рикота и горски плодове, а соленият с шунка и сирене Гауда.

Продукти за тестото:

* 1/2 ч.л сол, ако ползвате несолено масло

В купа пресейте брашното и солта(ако ползвате такава) приберете в хладилника за 10-тина минути, след което настържете върху него маслото, като междувременно ги смесвате, за да не се слепва при омекване.

Направете кладенче, изсипете ледената вода и набързо омесете грубо, рошава тесто. Завийте го във фолио и го охладете за 30 мин в хладилника.

Върху набрашнен плот разточете полученото тесто на правоъгълник с дебелина около 7 мм, прегънете горната част на 1/3, след което я прихлупете с долната.


Повторете същото още 2 пъти, увийте във фолио и приберете в хладилника до приготвяне на печивото. Може да замразите и да извадите тестото вечерта преди печене да се размрази бавно в хладилника през нощта.
Може да го разделите на две отделни теста и да ги приготвите в различно време.

За сладкия вариант (1/2 от бутер тестото):

  • 125 гр. крема сирене
  • 100 гр. рикота
  • 70 гр. захар + малко за поръсване
  • 1 бр. ванилия
  • 100-150 гр. горски плодове

*яйце или само жълтък + малко вода/прясно мляко за намазване

Загрейте фурната на 220С. Смесете добре в купа крема сиренето, рикотата и захарта, извадете студеното бутер тесто върху леко набрашнен плот, разточете на правоъгълник и нарежете 6 еднакви части.

Прегънете горния десен край към долния ляв и направете
разрез (вижте снимките на оформянето). Разгънете и прегънете краищата в срещуположния края, намажете с разбитото яйце/жълтък и
поръсете със захар ръбовете. Сложете в средата от плънката, върху нея наредете от горските плодове.

Изпечете до златист загар по ръба и покафеняване на краищата.

Преди сервиране поръсете с пудра захар.

За соления вариант (1/2 бутер тесто):

  • 4-6 бр. слайса Прашка шунка или друга
  • 6 бр. слайса сирене Гауда (за сандвичи)

* яйце/жълтък за намазване
*сусам за поръсване

Загрейте фурната на 220С.
Разточете студеното бутер тесто на правоъгълник, нарежете десния и левия края на ивици, наредете в центъра шунката и сиренето и ги
покрийте с ивиците бутер тесто като редувате отляво и отдясно (вижте снимките на оформянето). Намажете с разбитото яйце/жълтък, поръсете със сусам и изпечете до златист загар.

Преди сервиране може да гарнирате с пресен босилек, риган.