Домашно бутер тесто с брашно от бяла спелта

Домашно бутер тесто с брашно от бяла спелта

Днес ще ви представим домашно бутер тесто с брашно от бяла спелта, което може да се използва за приготвяне на невероятни десерти. Ако не сте опитали печиво, изработено с брашно от спелта, то това е моментът да го направите. Брашното от спелта придава на печивата копринена мекота, невероятен аромат и ядков привкус. Обичаме десертите, приготвени с него!

Тази рецепта ще ви насочи как да приготвите домашно бутер тесто с брашно от спелта. С това тесто можете да създадете различни вариации на печива, които отговарят на вашите вкусови предпочитания. Ние ви представяме идея за тарталетки с праскови, но възможностите са безкрайни.

Започнете с тестото и след това създайте своите вкусни десерти!

Нужни са ви само 3 продукта:

* по желание щипка сол

Приготвянето му е по познатия начин, описан в нашата рецепта за домашно бутер тестото от Бяло пшенично брашно 10.45% протеини, а именно:

В купа пресейте брашното и солта, ако ползвате такава, и приберете в хладилника за около 10 минути. След това настържете маслото върху него, като междувременно ги смесвате, за да не се слепва. Продължете да смесвате, докато се получи рошаво тесто. Направете кладенче в средата на сместа и изсипете ледената вода. Набързо омесете тестото, докато се получи груба консистенция.

Завийте тестото във фолио и го охладете в хладилника за около 30 минути. Набрашнете плота и разточете полученото тесто на правоъгълник с дебелина около 7 мм. Прегънете горната част на 1/3, след което прехлупете с долната част. Повторете тези стъпки още два пъти.

Увийте тестото във фолио и го приберете в хладилника до момента на приготвяне на печивото. Ако желаете, можете да замразите тестото и да го извадите вечерта преди печене, за да се размрази бавно в хладилника през нощта.

Можете да разделите тестото на две отделни части и да ги приготвите в различно време.

Това е 🙂

А сега рецептата за Тарталетите.

Тарталети с нектарини и крема сирене във форма на сърце:
  • 1/2 бутер тесто от Бяло брашно от спелта
  • 2-3 бр. нектарини
  • 120-150 гр. крема сирене
  • 2 с.л. тръстикова захар или подсладете според предпочитаните плодове и вкуса

* жълтък за намазване
* тръстикова захар за поръсване

Нарежете нектарините на тънки резени. В купичка смесете крема сиренето и захарта и разбъркайте добре, докато захарта се стопи.

Включете фурната да загрее на 220°C и извадете бутер тестото от хладилника. Разточете го върху леко набрашнен плот до дебелина от 5-7 мм. Нарежете тестото с формата и съберете остатъците. Разточете отново и нарежете.

Поставете късовете в тава върху хартия за печене и ги надупчете с вилица, както е показано на снимките за оформяне.

В центъра на всяко късче сложете крема, а отгоре подредете резените нектарини. Намажете отстрани с разбит жълтък и сложете да се пекат за 15-20 минути или до златист загар по ръба.

Охладете върху решетка и преди сервиране поръсете с пудра захар.

Да ви е сладко!

Обърнати тарталети с ябълки/горски плодове:
  • 1/2 бутер тесто от Бяло брашно от спелта
  • 100-150 гр горски плодове (свежи или замразени) или ябълки/сини сливи

* мед
* филирани бадеми
* жълтък за намазване
* тръстикова захар за поръсване


Включете фурната на 220°C и извадете бутер тестото. Постелете тава с хартия за печене.

Разточете тестото върху леко набрашнен плот до дебелина от 5-7 мм. Нарежете го на правоъгълници или на формата, която желаете.

Върху хартията сложете по 1 с.л. мед. Поръсете с филиран бадем и след това добавете избраните плодове (ако са замразени, не ги размразявайте). Върху плодовете сложете листа тесто и запечатайте краищата с вилица (вижте снимките за оформянето).

Намажете ги с разбит жълтък, поръсете с тръстикова захар и ги сложете във фурната да се пекат за 15-20 минути или до златист загар.

Извадете изпечените тарталети и изчакайте 5-10 минути да се охладят. Прехвърлете ги върху решетка, като ги обърнете с плодовете нагоре.

Преди сервиране поръсете с пудра захар.

Да ви е вкусно!