Домашни кори за баница

Домашни кори за баница

Баницата е едно от любимите печива на българина. Приготвя се във всяко домакинство, а в пространството битуват безброй рецепти.

А искате ли да минете на следващото кулинарно ниво и да усвоите техниката за приготвяне на домашни кори за баница?

Уверяваме ви, не е сложно, а крайният резултат напълно оправдава времето и усилията, които ще вложите!

А ако искате да се насладите на истинска българска класика и да си приготвите домашна баница и домашна боза, то нашата рецепта за боза с ръжено брашно ви очаква! (тук 🙂 )

Ето какво ще ви е необходимо:

За тестото:

За разточването:

  • Хартия за печене – около 1 опаковка за съхранението на корите

От изброените продукти измесете тестото – може ръчно, може и с миксер; важното е да е добре измесено. Тестото трябва да бъде меко и еластично.

С помощта на кухненска везна измерете късове по 30 гр., оформете топки, поръсете със смесените царевично нишесте и брашно, подредете в чиния, покрийте с фолио и ги оставете настрана за 1 час.

След почивката разточете всяка топка в кръг с диаметър около 20 см, поръсете с брашнената смес и подредете по 5 броя една върху друга.

* Може да ползвате и чисто царевично нишесте за финалното поръсване на корите

Набрашнявайте винаги, за да предотвратите слепването на отделните кори. Всяка петица кори разточете максимално тънко (около 35-36 см) и отделете корите една от друга, набрашнете ги леко и подредете всяка кора върху отделен лист пекарска хартия, след това наредете една върху друга и навийте на руло по няколко броя заедно, така че да извадите руло с необходимия брой кори, когато решите да ги използвате. Нашите бяха събрани на две рула. Съхранявайте в найлонов плик в хладилника до 7-10 дни.

Преди употреба просто пригответе любимата плънка, намажете всяка кора с разтопено масло и изпечете на 200-220 градуса Целзий за 20-25 минути или до желания загар.

Да ви е сладко!