Домашна боза с ръжено брашно

Домашна боза с ръжено брашно

Бозата е една от онези напитки, с които най-силно свързвам детството си (може би след компота 🙂 ) Все се питам, защо развалиха и нея, но това е друга тема… Толкова ми липсваше вкуса на истинска боза, че накрая се научих да си я приготвям. Нужно ми беше качествено ръжено брашно, захар, вода и квас. Ако все още не сте си завъдили квас у дома, то каузата, наречена „боза“, е още една от причините, да последвате стъпките в нашата рецепта и да се впуснете в това незаменимо приключение.

В случай, че искате да си направите боза, възможно най-скоро, то ще ви дадем един лесен трик: Вземете малка бутилка истинска боза (от много тестове, установихме, че бозата на „Хармоника“, напълно отразява вкусна от „едно време)“, оставете една чаша от нея да ферментира и сте готови.

За около 1,5 л ще са ви необходими:

Сложете в тенджера водата, добавете брашното и разбъркайте много добре, за да няма бучки. Може предварително да го направите на каша с част от водата, сложете на умерено силен котлон до завиране, след което намалете котлона.
Варете докато достигне консистенцията на бозата и свалете от огъня. Оставете леко да се охлади, добавете захарта, разбъркайте добре и оставете да се охлади до стайна температура. Добавете закваската, разбъркайте до хомогенизиране, затворете тенджерата и оставете за ферментация. Ако околната температура е висока, на сутринта вече може да имате готова боза.

Следете за първите балончета, които ще се образуват по повърхността. Когато
ги забележите, пресипете готовата боза  в стъклени бутилки и я приберете в хладилника. Може да я консумирате до 3-4 дни, но имайте предвид, че ферментацията продължава и на студено, макар и доста забавена.
Това е! Лесно и вкусно, просто изисква малко повече технологично време, но повярвайте ми, напълно си заслужава!

П.П. За по-гладка текстура, можете да прецедите бозата, но по този начин ще изгубите така полезните трици от брашното. Затова най-добре е, да я пасирате.

Наздраве!

За да научаваш първи новините от BabinataPitka.com, запиши се за нашия бюлетин: