Домашна боза с ръжено брашно

Домашна боза с ръжено брашно

Бозата е една от онези напитки, с които най-силно свързвам детството си (може би след компота 🙂 ) Все се питам, защо развалиха и нея, но това е друга тема… Толкова ми липсваше вкуса на истинска боза, че накрая се научих да си я приготвям. Нужно ми беше качествено ръжено брашно, захар, вода и квас. Ако все още не сте си завъдили квас у дома, то каузата, наречена „боза“, е още една от причините, да последвате стъпките в нашата рецепта и да се впуснете в това незаменимо приключение.

В случай, че искате да си направите боза, възможно най-скоро, то ще ви дадем един лесен трик: Вземете малка бутилка истинска боза (от много тестове, установихме, че бозата на „Хармоника“, напълно отразява вкусна от „едно време)“, оставете една чаша от нея да ферментира и сте готови.

За около 1,5 л ще са ви необходими:

Сложете водата в тенджера и постепенно добавете брашното, разбъркайки много добре, за да избегнете образуването на бучки. За да постигнете по-гладка консистенция, може да предварително разбъркате брашното с част от водата и след това да го добавите в тенджерата. На умерено силен огън нагрейте сместа до завиране, след което намалете температурата на котлона.


Варете сместа докато достигне консистенцията на бозата и след това свалете от огъня. Оставете я да леко се охлади, добавете захарта и разбъркайте добре. Оставете я да се охлади до стайна температура. След това добавете закваската и разбъркайте, докато сместа стане хомогенна. Затворете тенджерата и оставете за ферментация.Ако околната температура е висока, на сутринта вече може да имате готова боза.

Следете за първите балончета, които се образуват по повърхността. Когато ги забележите, пресипете готовата боза в стъклени бутилки и я приберете в хладилника. Може да я консумирате до 3-4 дни, като имайте предвид, че ферментацията продължава, дори и на студено, въпреки че доста по-бавно.


Това е! Лесно и вкусно, просто изисква малко повече технологично време, но повярвайте ми, напълно си заслужава!

П.П. За по-гладка текстура, можете да прецедите бозата, но по този начин ще изгубите така полезните трици от брашното. Затова най-добре е, да я пасирате.

Наздраве!

За да научаваш първи новините от BabinataPitka.com, запиши се за нашия бюлетин: