Вкусни закуски със сирене

Вкусни закуски със сирене

С тази закуска делникът ще се превърне в празник. Ароматът им ще събуди сетивата ви, а вкусът ще ви даде енергия за целия ден. Обещаваме!

Рецептата е вдъхновена от южните ни съседи и въпреки, че може да изглежда малко по-трудоемка за приготвяне, това не трябва да ви обезсърчава. Използвахме нашето бяло брашно с по-ниско съдържание на протеин (10,45%) и благодарение на него, получихме текстура мека като памук.

Ето и списъкът с продуктите:

За намазване на корите:

  • 50-60 г разтопено масло

За плънката:

  • 250-300 г сирене
  • Разбит жълтък за намазване
  • Маково или друго семе по избор за поръсване

От продуктите за тестото, измесете добре меко тесто, сложете го в намаслена купа, покрийте я и го оставете настрана до удвояване от първоначалния си обем. Втасалото тесто изсипете върху леко набрашнен плот, разделете го на 8-9 равни части, оформете от всеки къс топка и ги оставете покрити да почиват 10 минути.

След това, разточете всяка топка съвсем тънко, в овална форма. Намажете листа с масло, сгънете на две и нарежете на ивици, както е показано на снимките от оформянето, като внимавате да не срежете по края.

Разгънете обратно, поръсете със сиренето и съберете ивиците към средата, хванете горния и долния край, опънете колкото е възможно, поставете отново на плота и сгънете на охлюв първо единия край към средата, после и другия. Вдигнете едното охлювче и го сложете върху другото. Натиснете получената питка и я поставете в тавата. Повторете същото и с останалото тесто.

Когато сте оформили питките, покрийте тавата, за да втасат отново.

Загрейте фурната на 180°C, намажете с разбития жълтък, поръсете с маково или друго семе и ги изпечете за 20-25 минути или до желания загар.

Да ви е сладко!