Великденски козуначени венци и възелчета

Великденски козуначени венци и възелчета

За сетен път се убеждаваме, че кулинарията е велико начинание и една малка крачка, наречена въображение, го дели от това, да се превърне в изкуство.

Качествено брашно, кадифено тесто, доза въображение и трапезата ни се превръща в празник за очите и сетивата.

Тази рецепта го доказва! Традиционният вкус на козунака, чудесно се преплете с въображението на пекаря и образуваха малки венчета и възелчета. Ей така- за вкус и празнично настроение!

Да започваме!

Ще са ви нужни:

* жълтък за мазане
* филирани бадеми за поръсване

Затоплете леко млякото, изсипете в него маята, разбъркайте и оставете на страна докато маята се активира.
В купата на миксера изсипете шупналата мая, яйцата, захарта, брашното, ванилията и солта и включете миксера на ниска скорост.
Когато тестото се хомогенизира, добавете маста на части и месете, докато се поеме. Продължете с месенето до отлепянето му от стените и дъното на купата. Прехвърлете тестото в намаслена купа и го оставете да утрои обема си.
Когато втаса, изсипете тестото върху леко намаслен плот, разделете го на 2 къса. Първият, разточете на правоъгълник с дебелина 3-4 мм, намажете го с тънък слой течен шоколад, сгънете го на две и нарежете ленти с ширина 1 – 1,5 см, вземете една лента и я навийте върху четирите си пръста, края на лентата промушете между средния и безименния си пръст и го увийте върху навитата част.
Издърпайте от пръстите си и го сложете върху предварително постлана с хартия за печене тава. Повторете същото с всички ленти.
Другият къс тесто също го разточете в правоъгълна форма до дебелина 2-3 мм, намажете с тънък слой шоколад, сгънете го на две и нарежете лентички с ширина 1,5 – 2 см, всяка лента леко разтеглете, усучете я и оформете, подобно на кайзер питките като преплетете двойно и съедините двата края.

 Поставете върху тава, постлана с хартия за печене, покрийте с фолио и оставете и двата вида да удвоят обема си.  Загрейте фурната на 180С, намажете с жълтък, поръсете с филиран бадем и захар и изпечете за 20-25 мин или до желания загар.
Насладете им се и ги споделете, с любими хора и верни приятели!