Великденска кошничка с типово брашно

Великденска кошничка с типово брашно

На празничната маса вкусът е на почит, но истински тържественият ден предполага, вкусът да бъде допълнен с празнична визия.

Тази рецепта съчетава и двете.

За вкуса, разчитахме на нашето типово брашно. Обичаме печивата приготвени с него, то им придава несравним аромат, вкус, и прекрасна текстура.

Ще ви издадем малка тайна от нашата кухня, типовото брашно е любимото брашно на собственика на „Бабината питка“ 🙂

За празничната визия, разчитахме на въображението. Не се колебайте да импровизирате и вие, и да превърнете вашето печиво в празник за очите и сетивата.

А в случай, че искате да направите точно тази вкусна кошничка/купа, в рецептата ще откриете подробни насоки, включващи рецептата и самото оформяне.

Да започваме!

Необходими продукти:

  • 600 гр. Типово пшенично брашно
  • 360 гр. прясно мляко (на стайна температура)
  • 75 гр. масло (нарязано на кубчета)
  • 55 гр. яйце (1 голямо, темперирано)
  • 40 гр. кафява захар
  • 10 гр. сол
  • 7 гр. мая

* 1 жълтък за намазване
* две малки метални купи с диаметър 15 и 18 см по ръба
* алуминиево фолио


Затоплете леко 1/3 от прясното мляко, добавете 1 ч.л. от захарта и разбъркайте до разтваряне на захарта. Изсипете маята, разбъркайте, покрийте съда и оставете за 30-40 мин да се активира. Когато маята е готова, изсипете я в купата на миксера, добавете останалото мляко, захар, яйцето. Добавете и сухите съставки, включете миксера и измесете до гладко стегнато тесто. Добавете на 3-4 пъти кубчетата масло, месете до пълното му усвояване. Продължете с месенето до отлепянето му от стените на купата. Покрийте купата и оставете да втаса.


През това време подгответе метални или огнеупорни купи като обвиете външната им страна във фолио и ги поставете в тава върху
хартия за печене, за да са готови за оформянето.

Изсипете втасалото тесто върху леко намаслен плот, разделете тестото на един къс от 600 гр. за кошницата, 140-150 гр. за ръба на кошницата,
останалото разделете на 6 равни части, като от всеки къс оформете максимално тънък и дълъг фитил около 90-95 см. Преплетете ги по двойки и ги навийте плътно върху дъното на купата (вижте снимките от оформянето) като внимавате последната двойка да не стига до долу, защото ще се запече и ще се позагуби красотата на ръба.

Тестото за кошницата разточете в квадратна форма с размери 30 х 30 см, нарежете 18 ивици. 8 от тях наредете хоризонтално на вас върху
дъното на купата, а другите десет, една по една вплетете в хоризонтално поставените (вижте снимките), изрежете излишното и го
добавете към тестото за ръба, направете два фитила малко по-дълги от обиколката на ръба на купата, преплетете ги, защипете краищата.
Покрийте всичко с найлоново фолио и оставете да втаса.

Загрейте фурната на 180С, намажете с разбития жълтък и изпечете за 25 мин
без вентилатор или до желания загар. След изпичане оставете да се охладят хубаво и тогава отстранете купите с фолиото.
Сглобете ръба на плетената кошница с помощта на клечки за зъби и напълнете с яйцата преди сервиране, за да не смачкате дъното и развалите формата.
От това тесто стават изключително вкусни, меки и ароматни питки!  Мекотата се запазва с дни заради наличието на млякото и маслото.

Екипът на „Бабината питка“ ви пожелава светли, споделени и благословени празници!