Бял хляб с квас

Това е една класическа рецепта за бял хляб с квас. За нея ще са ви нужни само няколко съставки сред които най-важната е качественото брашно.

Подгответе са за дълго месене, което не бива да ви притеснява- напротив! Използвайте тези няколко минути, за да останете сами с мислите си, наслаждавайки се на процеса. Отдайте се на този миг и изпълнете ритуала с любов, за да заредите и хляба си с тази прекрасна енергия. Направете месенето на хляб ваше любимо хоби с ясното съзнание, че крайният резултата ще е радост и наслада за цялото семейство.

Споменах, че за рецептата ще са ви нужни само няколко продукта:

  • 350 гр. бяло брашно 10.45% протеини
  • 260 гр. вода
  • 70 гр. квас
  • 7 гр. сол

В купата на миксера изсипете 245 гр от водата, кваса и брашното, месете до хомогенизиране и изключете за 1 ч. По този начин брашното се напоява добре и месенето става значително по-лесно. След почивката добавете останалата вода и солта и отново пуснете миксера. Месенето продължава до отлепяне на тестото от стените на купата, което може да продължи и 20-30 мин.

Ако тестото се затопли, направете 5 минутна почивка и продължете. Като се измеси, прехвърлете в по-малка купа и оставете да почива 30-40 мин.

През същия интервал направете 3 вътрешни сгъвания и оставете да удвои от първоначалния си обем. Когато тестото се удвои, стои въздушно и леко, оформя се лесно. Когато стигне това нарастване, изсипете го върху набрашнен плот, сгънете лявата част към центъра, след нея и десния, навийте на руло внимателно, и сложете в банетона ( плетен овален панер, покрит с набрашнена памучна кърпа) с шева нагоре. Приберете тестото в хладилника на най-студения рафт с температура 3-4С за 10-11 ч. Ако е по-висока температурата, намалете часовете, а ако сте оформили по-рано от удвояване на тестото на насипна ферментация, увеличете часовете. За ориентир може да послужи и изглаждането на “шева” на тестото, както и при разклащане в банетона, се тресе подобно  на желе.

Когато е готово за печене, загрейте фурната със съда за печене – чугунена или стъклена тенджера с капак, за поне 30 мин, извадете тестото, обърнете върху хартия за печене, направете разреза (вижте как в рецептата за Хляб с царевично брашно), сложете го внимателно в съда, захлупете и печете 20 мин, след въпросното време отхлупете, намалете температурата с 30-40С и печете още 10-15 мин или до желания загар.

Насладете се на резултата и го споделете с любими хора и верни приятели!