Бриош с брауни пълнеж

Бриош с брауни пълнеж

Каква комбинация само! За всички любители на броунито и бриоша, създадохме рецепта две в едно. Експлозия от вкусове, аромати и галеща небцето текстура. Истинска наслада! А най-добрата новина, че се приготвя лесно. Проста следвайте описаните по-долу стъпки!

Съставки:

За брауни пълнежа:

  • 50 гр черен шоколад 60% какао
  • 50 гр масло
  • 1 бр яйца – М размер
  • 30 гр захар
  • 25 гр Бяло брашно от спелта
  • 1 с.л какао
  • щипка сол

Необходимо за оформяне:

  • разбит жълтък/яйце за намазване
  • филиран бадем за поръсване

Сложете в купата на миксера яйцата и захарта, разбийте ги много добре с бъркалката за яйца. Добавете брашното, кваса и млякото. Включете миксера с куката за тесто и омесете до отлепяне на тестото от стените на купата. Добавете солта и прибавете маслото на 3-4 пъти, докато се усвои напълно. Прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте го с фолио или шапка за баня и го оставете настрана за 1 час.

Направете едно вътрешно сгъване на тестото, след което оставете още 1 час да утрои първоначалния си обем. Времето за втасване може да варира от 5 до 8 часа в зависимост от температурата на околната среда.

Докато тестото втасва направете брауни пълнежа: Разтопете маслото на водна баня, начупете шоколада и го добавите към разтопеното масло. Разбъркайте добре, докато шоколадът се стопи. Разбийте яйцето и го смесете с шоколадовата смес. Добавете бялото брашно от спелта, захарта и какаото. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Когато тестото втаса, изсипете го върху леко набрашнен плот, разточете във форма на трапец с дължина около 50 см – в основата 25 см, в горната част 15 см. Намажете тестото с брауни пълнежа, сгънете го на две и навийте на руло, започвайки от по-широката част. Поставете го във формата и оставете да втаса отново.

Преди печене намажете с разбит жълтък/яйце и, по желание, поръсете с филиран бадем. Изпечете в предварително загрята фурна на 200°C за 40-50 минути или до желаната загар.

Ако нямате форма с подобен диаметър, можете да си направите от алуминиево фолио или хартия за печене. Ще ви трябва лист с дължина около 65-70 см – навийте няколко пласта, съберете двата края до нужния диаметър, сгънете малка част по ръбовете – отгоре и отдолу, за да ги фиксирате и готово.

След изпичане, охладете добре върху решетка и поръсете с пудра захар преди сервиране.

Насладете се на всяка хапка!