Баница със сирене и домашни дърпани кори

Следващата рецепта, разказва историята на една вечна класика- домашна баница с боза. Рецептата за Домашна боза с ръжено брашно, вече е налична в нашия блог (линк).  

Тези дни съм на носталгична вълна и с умиление си спомням, как баба точеше домашни кори за баница. Много исках да се науча и вечно ще ѝ бъда благодарна за предадените умения. Та тази рецепта е от старите тефтери, които винаги отварям с любов и умиление.

Първият урок, който научих през практиката е, че за домашните корите ще ми е необходимо качествено брашно с висок процент протеин, за да има голяма еластичност и да не се късат корите.
А ето и останалите съставки:

За тестото за корите:

  • 350 г.р Бяло брашно Бутик
  • 280 гр. вода
  • 7 гр. сол

* 50-60 гр. олио за престоя на тестото
* 50-60 гр. масло (омекнало)

За плънката:

  • 500 гр. краве сирене
  • 250 гр. кисело мляко
  • 3 бр. яйца
  • 1 равна ч.л. сода за хляб

* за намазване си оставете малко от плънката

С продуктите за корите измесете хубаво, меко тесто. Разделете на 4 еднакви къса, оформете топки и ги поставете в тавичка с олиото, като всяка от тях хубаво я намазаните. Покрийте ги и оставете да починат поне 30-40 мин, след което разточете в кръг с диаметър 15 см всяка от тях, сложете върху една от тях половината масло и отгоре сложете втора. В този момент имате вече две двойки.
Включете фурната да загрява на 200С (без вентилатор).
Смесете продуктите за плънката, разбъркайте добре и оставете настрана.
Вземете едната двойка тесто и върху съвсем леко намазнен плот я разточете в кръг около 40 см или колкото сметнете, че позволява самото тесто, след което внимателно започнете да издърпвате всеки край от всичките страни до полупрозрачна кора с приблизителни размери 75 х 70 (ако нямате толкова голяма подходяща повърхност, направете 3 двойни топки). Сложете половината плънка по цялата кора, изрежете краищата (там тестото се връща и се завива), навийте внимателно кората и поставете в предварително намазнена тава.
Повторете същото и с другата кора, като си оставете малко от течността, за да намажете баницата.

Печете за 30-40 мин до желания загар. Посредата на печенето покрийте с фолио, за да предотвратите прегаряне.

Използвам тази рецепта от години при приготвянето на Новогодишна баница с късмет!

Ще се радвам да намери място и нашата празнична трапеза!

Бъдете здрави!