Багети с квас

Багетите с квас са едно добро решение, ако обичате коричката на хляба и всеки път вкъщи има борба за нея. 😀


Перфектната структура се постига с много практика по оформянето и втасването, но все пак отнякъде трябва да започнете. Да поставим началото сега и да започнем с рецептата:

*посоченото количество е за две багети с дължина 35см

Смесете брашното и постепенно добавяйте водата, разбърквайки добре, докато брашното се намокри равномерно. Оставете сместа да почива за 2-3 часа (автолиза). След това добавете кваса и размесете. Прибавете солта и продължете да месите, докато получите гладко и лъскаво тесто. Ако е възможно, използвайте миксер за по-бърз процес.

Направете две сгъвания през сгъвания през около 1 ч. Oставете тестото видимо да нарасне и го приберете в хладилника за цяла нощ.

На сутринта извадете тестото да се темперира на стайна температура за 1 час или повече върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на две части и разтегнете в правоъгълни форми. Сгънете горната част към средата, притиснете добре края с дланта и повторете с долната част. Повторете този процес още два пъти с горната част, след което оформете тестото като багет, подобно на фитил.

Поставете ги върху набрашнена хартия в тавата, като в средата поставите преграда. Покрийте тавата с фолио и оставете багетите да нарастват. Преди да ги сложите във фурната, направете разрези с бръснарско ножче по диагонал (и 2 разреза са достатъчни за големината на багетите).

Изпечете в предварително загрята фурна на 230 °C за около 30 минути или докато получат желания загар. Поставете купички с вода на дъното на фурната, за да осигурите пара. След изпичането, оставете багетите да се охладят поне 1 час.

Хапнете ги на сандвич с любими добавки или просто като хрупкаво хлебче с любимо ястие !

Добър апетит!