Багети с квас

Багетите с квас са едно добро решение, ако обичате коричката на хляба и всеки път вкъщи има борба за нея. 😀
Перфектната структура се постига с много практика по оформянето и втасването, но все пак отнякъде трябва да започнете. Да поставим началото сега и да започнем с рецептата:

Смесете брашната, добавете водата и разбъркайте добре, докато се намокри хубаво брашното. Оставете ги така за 2-3 ч (автолиза), след което добавете кваса и измесете, добавете солта и месете до гладко лъскаво тесто(с миксер става най-бързо, така че при наличие, използвайте го). Направете две сгъвания през около 1 ч, изчакайте видимо да нарасне и приберете в хладилника за цяла нощ. Сутринта извадете тестото да се темперира на стайна температура за 1 ч (или повече), върху леко набрашнена повърхност. Разделете на два къса и всеки разтегнете леко на правоъгълник. Сгънете към средата горната част, притиснете с длан хубаво края, повторете същото и с долната,
после горната, както е прегъната, прегънете и притиснете с длан още два пъти
и оформете багета, подобно на фитил. Следвайте същото с втория къс тесто. Сложете ги върху набрашнена хартия в тавата, която в средата сте вдигнали нагоре, за да играе ролята на преграда. Покрийте тавата с фолио и оставете видимо да нараснат. Направете разрези с бръснарско ножче по диагонал(2 разреза са достатъчни за големината на багетите), непосредствено преди да ги сложите да се пекат. Изпечете в предварително загрята на 230С фурна за около 30 мин. или до желан загар, като осигурете пара от купички с вода на дъното на фурната. След изпичане охладете поне за 1 ч.

Багети с квас

Хапнете ги на сандвич с любими добавки или просто като хрупкаво хлебче с любимо ястие !

Добър апетит!

За да научаваш първи новините от BabinataPitka.com, запиши се за нашия бюлетин: